Techniek

Niels Goovaerts
ateliert@telenet.be

5 juni 2018

Nog meer vreemde tekens: R en V met vlaggetjes

In aanvulling op de lange s. In een kastje met Old Style antique – Long Primer 10 punt (S3-10), vond ik een vreemde R en V. Ik denk dat ze niet bij de letter horen (ander beeld), maar drukte ze mee af in een letterproefje.

Het gaat om een R en V, met een ‘vlagje’. Door de V, net naast de R, zowel in kapitaal als op de beeldgrootte van de onderkast. Kent iemand deze symbolen? (Liturgische) muziek? (de letters komen oorspronkelijk uit een klooster).

4 gedachten over “Nog meer vreemde tekens: R en V met vlaggetjes”

  • Niet alleen bij het zingen, maar ook bij het opzeggen van de gebeden. Ik heb een bladzijde gescand uit een Missboek van Moretus uit 1610. Hier zie je het gebruik bij de gebeden.

   Vriendelijke groet,

   Jan

 1. Niet te ver zoeken, Niels en John. Beide tekens zijn liturgisch. Ik ken ze alleen als “versicles and responses”, maar een goed katholiek kan je nader inlichten.

  Beantwoorden
 2. beste Niels,

  er zijn veel meer varianten van letters in vele talen, wat dat betreft zou je eens eens bijvoorbeeld een “Monotype Book of information” kunnen aanschaffen,daar staan alle varianten per taal gesorteerd.

  zie: http://used.addall.com/SuperRare/submitRare.cgi?author=&title=book+of+information&keyword=monotype&isbn=&order=PRICE&ordering=ASC&binding=Any+Binding&min=&max=&exclude=&match=Y&dispCurr=USD&timeout=20&store=ABAA&store=Alibris&store=Abebooks&store=AbebooksAU&store=AbebooksDE&store=AbebooksFR&store=AbebooksUK&store=Amazon&store=AmazonCA&store=AmazonUK&store=AmazonDE&store=AmazonFR&store=Antiqbook&store=Biblio&store=BiblioUK&store=Bibliophile&store=Bibliopoly&store=Booksandcollectibles&store=ILAB&store=Half&store=Powells&store=ZVAB

  op http://www.used.addall.com kan je nog veel meer oude boeken vinden, zoek daar een titel, en je krijgt al het aanbod bijna in de wereld gesorteerd op aankoop-prijs, erg handig… maar dat terzijde.

  je kanook dichter bij huis kijken, en eens kijken welke soorten letters je in je tekst kan invoegen bij een programma als “open-office” of die prachtige editor van Microsoft….

  veel succes met je ontdekkingstocht.

  Beantwoorden

Plaats een reactie