Onbekende letter Oud Hollands
Bij het sorteren van verschillende corpsen Oud Hollands kwam ik de volgende (voor mij) onbekende letter tegen verwant aan de onderkast ‘f’. Wie kan mij vertellen welke letter dit is, wanneer deze toegepast dient te worden en waar deze thuis hoort in de kast? Zie foto (links f, rechts onbekende letter).
Alvast vriendelijk dank.
Bedankt John en Sander, ik zal mijn ogen de kost geven wanneer ik met de ligaturen aan de gang ga. Zal vanmiddag wel zijn. Bedankt in ieder geval voor de uitgebreide uitleg en de heads up.
Gegroet, Coen
Had die scan van dat blad niet met wat meer detail gekund, nu kan je de letter niet eens scherp afbeelden op je computerscherm…. jammer
Dat van die lange-s, je zou ook verschillende ligaturen kunnen vinden, die lijken op fb ff fh fi fl fk ffi ffl maar zijn net anders, je zou ze gemakkelijk kunnen verwisselen.
Hebben jullie wellicht ook een idee waarom er twee verschillende bovenkast V’s per corps in zitten? mijn gok zou zijn voor naamsvermeldingen maar of dat waar is…..
Er zijn veel lettertypen waar voor bepaalde letters alternatieven bestaan. Meestal is daar geen praktische of functionele reden voor, maar gaat het om esthetische overwegingen, voortschrijdend inzicht, of is het op verzoek van een belangrijke klant of iets dergelijks. Zie bijvoorbeeld deze letterproef van Gill Bold Condensed.
John, Sander en Charlotte (via mail), hartelijk dank! Duidelijk verhaal nu. We zetten de lange s gewoon in zoals bedoeld is. Top!
Tot de 19e eeuw was het niet gebruikelijk een “korte”-ste gebruiken in het woord, enkel aan het einde van een woord werd de s gebruikt.
Willem Bilderdijk was zo ongeveer de laatste nederlandse schrijver die wilde dat in zijn uitgaven de lange-s werd gebruikt. Enkel af en toe was hij niet in staat alle drukproeven te corrigeren, en bij de drukkers in die dagen was de kennis betreft het gebruik van de langs-s al voor een groot deel weggezakt.
In uitgaven voor 1800 is het gebruik van de “lange”-s heel gewoon… En zeker als cursief levert dat een heel fraai zetsel op.
Bij het Monotype Museum in Londen zijn nog altijd matrijzen voor deze bijzondere letter te bestellen.
Ha Coen,
Dat ziet eruit als een ‘lange s’. Zie bijvoorbeeld Wikipedia voor meer informatie:
nl.wikipedia.org/wiki/Lange_s
Hij is in de meeste Nederlandse letterkasten niet te vinden, dus een vaste plek heeft hij niet.