Techniek

Michel Coetsier
Michel.coetsier@gmail.com
+31644303058

12 januari 2021

Onbekend materiaal

Wie weet waarvoor, waarom en wanneer de dingen op de foto worden gebruikt?

Bij de koop van mijn pers beb ik een heel stel van die dingen erbij gekregen. Het lijkt me iets om letters in te stoppen, maar waarom en wat je er dan mee moet is me nog erg onduidelijk.

10 gedachten over “Onbekend materiaal”

  1. We werken op dit moment aan de vertaling van L’ Imprimerie a L’ Ecole van Célestin Freinet. Nederlandse titel wordt: De Schooldrukkerij. In dit boekje beschrijft Freinet de waarde van de schooldrukkerij. Alle materialen en de toepassing daarvan worden beschreven. Het drukken kan niet zonder het schrijven van vrije teksten en de schoolcorrespondentie. Afgelopen najaar verscheen De Schoolkrant, de vertaling van Le Journal Scolaire van Freinet. In Nederland zijn 7 freinetscholen en dit aantal groeit! In Vlaanderen is het aantal freinetscholen ook groeiend: daar zijn er meer dan 100. Zie ook http://www.freinetvereniging.eu

    Beantwoorden
  2. Ik gebruik deze zethaken altijd, verschillende tittels, om te wisellen gaat vrij snel, enkel even wachten tot de juiste temperatuur bereikt is. Is de zethaak te breed opvullen met een stripje lood. Altijd eindigen en beginnen met een blanco blok, Je kunt het midden van de tekst gemakkelijk aanduiden voor je hem in de Pregnant plaatst.
    Zeer tevreden over.

    Beantwoorden
  3. Boekdrukken is meer dan spelen met letters
    Vanaf 1920, het moment dat Celestin Freinet de waarde van een drukpers op school herkende voor de kinderen van het dorpsschooltje in Bar-sur-Loup, heeft hij ervoor geijverd om de teksten die de kinderen schreven buiten het schooltje te verspreiden.
    Om dat mogelijk te maken ontwikkelde hij daarvoor werkvormen en technieken.
    Die technieken gingen verder dan een leuke spelactiviteit.

    Freinet herkende de waarde van een handeling, in dit geval van boekdrukken, die van het begin tot het einde voor de kinderen inzichtelijk is.
    Ze kunnen lijfelijk ervaren hoe het is om het gewicht van het woord te voelen dat je net, letter voor letter, uit een zetkast samengesteld hebt. Het geluid van de inktroller te horen en de typische geur van drukinkt op te snuiven.
    En bovenal het trotse gevoel dat de kinderen krijgen als de bladen met hún woorden aan een waslijntje te drogen hangen.
    Nog trotser als anderen het boekje in handen nemen en de teksten lezen.

    Beantwoorden
  4. Werden vaak op lagere scholen gebruikt, elke leerling kreeg er één om een regel te zetten en later af te drukken op een eenvoudig trek/proefpersje. Ik heb nog een mobiel kastje met lades uit elkaar te halen voor vervoer met rolwielen en bovenop een trekpersje. in de lades een 40 tal Freinetten, letters, inkt, insluitmateriaal van hout een uitleg van de boekdrukkunst etc. allemaal lesmateriaal wat van school naar school ging.

    Beantwoorden
  5. Zoals Sander al zei en de foto van Tim Hinterding duidelijk laat zien, zijn dit Freinet zethaken. Ze kunnen waarschijnlijk ook wel op foliepersjes gebruikt worden, maar zijn daar niet voor ontworpen. Ze worden nog steeds geleverd in verschillende lengtes en voor corpsen van 16 tm 36 pt. Ook bestaan er grote vormen, waarin kinderen een hele pagina kunnen zetten en elke regel met een schroef kunnen uitvullen (vastzetten).

    Beantwoorden
  6. Op het eerste gezicht lijken het Freinet-zethaken te zijn.

    Ik weet nagenoeg niets over het Freinet-systeem, maar als je online even zoekt tref je van alles aan.

    (Met dank aan Tim Hinterding voor de afbeelding)

    Beantwoorden
    • Deze houdertjes kunnen in sommige foliepersen worden gebruikt. Je zetsel in de opening plaatsen (is precies even breed als het corps), netjes uitvullen, de schroef aandraaien en in het zetraam plaatsen. Altijd maar één regel. Misschien makkelijker dan direct in het zetraam je zetwerk maken. Hangt natuurlijk af van je foliepers.

Plaats een reactie