Techniek

Martin
xs750@live.nl
0631910422

6 januari 2021

Informatie over dit persje en tips voor de slede

Ik heb dit persje via een ruil in bezit gekregen en ben op zoek naar de technische informatie. De slede was een MDF plaat, die aan vervanging toe was. Ik heb een gladde HPL plaat aangeschaft van dezelfde dikte als de MDF plaat. Nu wil de slede niet meer door de pers rollen omdat de aandrijfrol (onderste rol) slipt op dit gladde oppervlak. Met de MDF plaat ging dit beter. Wat doe ik verkeerd? Wat kan ik doen? Er zit geen type-plaat op de pers. Ik wil in eerste instantie graag houtsnedes gaan drukken.

9 gedachten over “Informatie over dit persje en tips voor de slede”

 1. hoi Martin ,
  ik zou beginnen met de geleiden stangen voor en achter lager te zetten als de aandrijfrol verder denk ik dat de nieuwe plaat te glad is aan de onderkant ,deze zou je met grof schuurpapier kunnen opruwen , verder vraag ik mij af heb je de onderrol soms ook schoongemaakt .?deze mag gerust een beetje roestig zijn .
  als het opruwen niet lukt zou je daar ook een antislip tape op kunnen plakken ,
  succes ,als je nog vragen hebt horen we het wel ,.
  groetjes marie

  Beantwoorden
  • Goedemorgen Marie,
   Ik heb op de voorgaande reactie van Tim geschreven hoe ik dit kan oplossen. Heel misschien dat ik er toch een keer voor kies om de HPL plaat aan de onderkant op te ruwen, maar ik ga het eerst met vilt proberen.
   Bedankt voor het meedenken.

 2. Als er geen druk op de pers staat, kan de drukplaat, die tussen de walsen door loopt, slippen.
  Meer druk zetten kan dit verhelpen.

  Maar voor houtsneden heb je niet zoveel druk nodig.
  Vraag Manuel Kurpershoek voor advies.

  Bij de spindels zie ik geen kartonnetjes, die de druk flexibel opvangen, klopt dat?

  Beantwoorden
  • Dank je wel Tim,
   Ik had de foto van de spindels met opzet zo gemaakt. Er zitten geen kartonnetjes of ander gestapeld materiaal bij de spindels. De spindel en het lager zijn 1 op 1 met elkaar verbonden. Als je de spindel los blijft draaien wordt de bovenste rol opgetild. Er is dus tussen dit mechaniek geen plaats voor los vulmateriaal of dempmateriaal. Ik heb al zeer veel druk geprobeerd, zoveel dat de geleidelatten echt worden ingedeukt. Toch blijft de onderste aandrijfrol doorslippen.
   Hoe kom ik in contact met Manuel?

  • @Martin, Manuel heeft enkele items hiervoor een advertentie gezet voor grafische boeken, daar vindt je zijn gegevens.
   Om het drukken flexibel te laten verlopen, is een flexibele overgang dmv kartonnetjes of dik papier beslist noodzakelijk.
   Op mijn LK 100 etspers, kun je ook de bovenwals omhoog draaien via de spindels. Er zitten twee lange bouten, die de spindels met de bovenwals verbinden, zowel links als rechts. De stapel dik papier zit hier omheen. In het papier zitten twee gaten, waar de spindelbouten doorheen gaan.
   Bij jou is dat 1 lange bout. Draai de bouten aan elke kant er uit, zodat de wals maximaal zakt. Dan moet er ruimte vrijkomen tussen de wals en de bovenkant van de kamer, waar de spindel in draait. De binnenruimte is de maat van karton, of dik papier, de hoogte minimaal 10-12 mm houden. Waar de bout naar beneden komt, leg je een stukje karton dat in de binnenruimte past. Laat de bout zakken, door aan de spindel te draaien. Op de plek waar het uiteinde van de bout het karton raakt, moet je een doorgang maken in het karton.Draai de spindel weer omhoog. Vul de kamer aan met andere kartonnetjes met ook een gat er in.
   Succes.

  • En zo te zien is de bovenwals een behoorlijk stuk de hoogte in gegaan en lijkt de rechterkant iets hoger, waardoor de wals nu schuin hangt, althans op de eerste foto.

  • Goedemorgen Tim,
   De mogelijkheid van het plaatsen van kartonnetjes tussen de spindelconstructie is er niet. De manier waarop het Lagerhuis in de walsgeleideconstructie heen en weer beweegt, laat daar geen ruimte voor. De enige zinvolle plek voor een stapel kartonnetjes zou direct onder de spindelhendel, aan de bovenkant van de walsgeleideconstructie zijn. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest, lijkt mij.
   Inmiddels heeft mijn goede vriend Harry mij geholpen met een waardevolle tip, die goed lijkt te werken. Hij maakt zelf altijd gebruik van vilt eventueel aangevuld met een stuk karton.
   Vooralsnog ga ik eerst met deze methode aan de slag. Heel erg bedankt voor het meedenken!

 3. Hetheeft te maken met de druk op de onderste rol. Als die maar groot genoeg is zal de plaat er wel doorheen draaien. Maar als je minder druk wilt zetten moet die druk komen van, bijvoorbeeld, latten die naast de drukvorm liggen. Of de plaat een stukje meeduwen tot de drukvorm onder de rol ligt en zo de druk verhoogt. Lastig uitleggen, zo. Op https://linosnede.hennyvanham.nl/materialen_technieken/15/afdrukken heb ik er iets over geschreven, onder het plaatje van de etspers.
  Maar misschien is het beplakken van de plaat aan de onderkant met een vel papier al voldoende 🙂

  Beantwoorden
  • Dank je wel Henny,

   Ik had zelf ook al gedacht aan een manier om meer grip op de onderkant van de slede aan te brengen. Ik hoop alleen dat er iemand is die met dit type persje al ervaring heeft om dit probleem op te lossen.

Plaats een reactie