Techniek

Eline
efbrontsema@gmail.com

5 januari 2021

Wiel van pers draait moeilijk

Beste collega’s,

Graag wil ik een vraag voorleggen over mijn etspers. Het is het type Roco L50-L60, de rol is in hoogte verstelbaar, ik druk er houtsnedes mee. Nu draait mijn wiel opeens heel erg zwaar en moeilijk. Het is al enige tijd zo dat het wiel nu en dan piept bij het draaien. Ik heb al eens WD40 (dik vloeibaar spuitvet) op de tandwielen gespoten, maar misschien niet goed genoeg. Wat kan ik doen om verder te kunnen werken? Ik ben bang dat ik op deze manier mijn pers kapot draai.
Alvast bedankt voor het meedenken.

5 gedachten over “Wiel van pers draait moeilijk”

 1. Beste allemaal,

  Ontzettend bedankt voor het meedenken! Heel fijn. Er is uiteindelijk een kennis langs geweest die me heeft geholpen. Ik heb de schroef van het wiel losser gedraaid wat al een stuk hielp. Maar het piepen bleek inderdaad te komen door onvoldoende smeren. Ik smeerde voorheen de tandwielen in, maar er blijken twee gaatjes in mijn pers te zitten waar ik het spuitvet in kan spuiten, wat veel beter helpt. Het piepen is nu over.
  Nogmaals bedankt voor jullie hulp!

  Hartelijke groet,
  Eline

  Beantwoorden
 2. Dag eline,
  Je maakt houtsnedes dus de druk op de lagers en tandwielen is tamelijk gering. Ik denk daarom dat de bovenste rol aan een kant naar beneden gezakt is en nu klem zit. Kun je de bovenste rol aan beide kanten makkelijk op en neer bewegen als je de drukspindels veel ruimte geeft (de rol zelf is is natuurlijk wel zwaar!)?

  Beantwoorden
  • Een paar goede foto’s die de zijkant van de drukplaat tonen en zicht op de walsen zou helpen om een indruk te geven wat het kan zijn.
   Heb je het probleem ook gemeld bij Roco?

  • En ik zou ook de pers even ontdoen van alle overbodige zaken die op en onder de pers zijn gestald. Even overzichtelijk maken.
   Het zou zomaar kunnen dat er iets tussen de draaiende delen is geraakt, waardoor de pers aanloopt.

 3. Beste Eline,

  dat piepen doet mij meer denken aan niet of onvoldoend gesmeerde lagers

  De lagers in een drukpers krijgen door de grote druk veel te verduren,
  en een beetje dunne olie kan hier veel leed verhelpen.

  als je dat met enige regelmaat aan de uiteinden van de assen aanvult zou
  dat het piepen zeer kunnen verminderen. Dat piepen wijst erop, dat
  er metaal op metaal schuift.

  Beantwoorden

Plaats een reactie