Techniek

de redaktie
tomscot@kpnmail.nl

25 maart 2020

Pangone Set, deel 2

Jan Naezer wilde weten waar de Pangone setjes voor gebruikt worden. Hier zijn wat foto’s van het materiaal in gebruik. Met de stukken in de doosjes kan zetsel onder elke hoek geplaatst worden. Een setje bevat grote en kleine stukken, voor grotere en kleinere stukken zetsel. Lettergieterijen leverden ook schuin wit, 45-45-90 graden, en 30-60-90 graden, alsook doosjes met afbreekbaar wit. Alles bedoeld om binnen een zetsel een kopje of een afbeelding onder een hoek te kunnen zetten.

4 gedachten over “Pangone Set, deel 2”

 1. Het holwit is op de kop gezet om het voor mijn cursisten duidelijk te maken dat daar een tekstblok kan komen. In mijn werkplaats is al het wit in aluminium, het bakelieten wit gebruik ik om sommige dingen er even uit te laten staan. Het Pangone garnituur is niet bedoeld om cirkelvormig zetsel te bouwen, daar had Deberny & Peignot weer ander materiaal voor, dat uit vier stukken bestond. Ik zal de afbeeldingen ervan scannen en weer plaatsen. Overigens, voor de mensen die geĂŻnteresseerd zijn in de Pangone sets, ik hoop binnen niet al te lange tijd ze te kunnen aanbieden in een 3D geprinte versie in hoogwaardig materiaal. Het bestand is er al, en getest, nu moet ik alleen nog een goede fabrikant vinden.

  Beantwoorden
 2. Deze foto’s zullen veel duidelijk maken.
  Het zou mooi zijn als de rondzetfunctie ook wordt gedemonstreerd.

  (waarom wordt het holwit op-de-kop gezet?)

  Beantwoorden
  • Een heel enkele keer kan dat handig zijn als je een stuk wit met de lettertang uit een vorm moet verwijderen. Verder is het ook voor mij niet gebruikelijk.

Plaats een reactie