Techniek

Thomas Gravemaker
tomscot@kpnmail.nl

24 maart 2020

Vervolg op ‘zwenkwielen onder trapdegel’

Erwin vroeg zo’n dag of tien geleden of het een goed idee zou kunnen zijn om zwenkwielen onder zijn trapdegel te zetten. Bijna iedereen die reageerde, raadde hem dit af te doen.
Nu ik de dagen doorbreng met het uitzoeken van allerlei zaken, kwam ik de foto tegen die ik in 1980 in het Science Museum in Londen maakte. Ook de foto van de Arab pers die ik toen aan het restaureren was, en die nu in het bezit is gekomen van Erwin. Gebaseerd op de opstelling in het Science Museum en de informatie van de medewerkers van Excelsior Printer’s Supplies in North London, besloot ik mijn pers ook op balkjes te zetten en de voeten van de pers met schroeven daarop vast te zetten.
Ter illustratie de twee foto’s van matige kwaliteit, maar hopelijk duidelijk genoeg.

10 gedachten over “Vervolg op ‘zwenkwielen onder trapdegel’”

 1. Beste, als je toch zo bezig bent waarom maak je geen metalen frame waar je met een pallet wagen van af beide zijden eronder kan onder kan, ik heb al mijn persen zo staan dat ik ze makkelijk kan verplaatsen met een pallet wagen, succes, marie

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de suggestie. Misschien wil je een fotootje plaatsen?

   Vriendelijke groet

   Erwin

 2. Erwin, ik stuur je wat foto’s, die het een en het ander duidelijk maken. Ook heb ik wat informatie doorgestuurd en dat zal binnenkort onder Documentatie op deze site te vinden zijn. Groet, Thomas

  Beantwoorden
 3. Erwin, je kunt het voetpedaal loshaken en aan de achterzijde van de pers van de as loskoppelen. Daarna kun je van links naar rechts balken doorsteken. Zorg ervoor dat ze lang genoeg zijn en dat je hulp hebt hierbij. Met een koevoet voorzichtig de pers heffen, kleine blokjes plaatsen, links en dan rechts. Langzaam maar zeker kun je zo de pers hoog genoeg krijgen om er een pallet onder te zetten. Ik had twee identieke persen, jij hebt er nu een van, de andere staat sinds twee jaar in de Tsjechische republiek. Ik demonteerde, restaureerde en transporteerde de pers bijna altijd alleen! Het is mogelijk met veel overleg en voorzichtigheid. Ik zal kijken of ik nog ergens foto’s heb van de ‘Tsjechische’ pers, die vier jaar geleden bij mij vertrokken is…

  Beantwoorden
  • Bedankt Thomas, ik ben immers erg beducht om de pers niet te laten kantelen. Misschien wil je wel een seintje geven wanneer het onder “Documentatie” geplaatst is?

 4. Met de autokrik werkt het, al ben ik steeds hyperalert om kantelen te vermijden.

  Graag zou ik echter de pers op een pallet plaatsen. De enige mogelijkheid die ik daarvoor zie is om, op dezelfde manier (beetje per beetje en kant per kant) opbokken en telkens ondersteunen met voorlopige balkjes, om, eens op (over-)hoogte, het pallet stuk per stuk te construeren onder het opgetilde deel. Al zal zelfs dat een uitdaging zijn, omdat de krik in de weg zal zitten.

  Beantwoorden
 5. Omhoog krijgen kun je doen met een lange pijp of stuk hout als hefboom. Om en om aan voor- en achterkant opvullen met bokken hout tot gewenste hoogte. Zo hebben we mij pers ook op een pompwagen gekregen.

  Beantwoorden
 6. Hallo Thomas

  Leuk dat je hier nog eens op terugkomt!

  Op zich is deze oplossing logisch, er zit echter slechts één haak aan het verhaal: de pers is op die manier totaal niet verplaatsbaar met wat wij een “transpallet” noemen. Het pastte immers net niet tussen het metaal, uiteindelijk kregen we het met veel moeite en een zeker risico tussen de houten balkjes die enkele mm. wijder uit elkaar stonden. We mochten dat aan de lijve ondervinden toen we ze in Gouda ophaalden. Bloed, zweet en bijna tranen, omdat het laden en transporteren zo bijzonder risicovol was.

  Wat me opvalt is dat iemand nadien de richting van de balkjes veranderde, ze staan nu dwars in plaats van in de lengtesrichting, zoals op de foto te zien is. Mogelijk deed men dat om een steunpunt voor een autokrik te hebben?

  Wat ik me afvraag is hoe jij de pers omhoog kreeg om er de balkjes onder te monteren?

  Vriendelijke groet

  Erwin

  Beantwoorden

Plaats een reactie