Techniek

hautekiet
hautekiet1@telenet.be

31 juli 2020

Pantograaf?

Heeft er iemand enig idee wat dit toestel is en waarvoor het dient?

6 gedachten over “Pantograaf?”

 1. Bij mijn eerste baan hadden we een dergelijk apparaat om pennen te graveren. En als je uitschoot dan zat er een kras op de pen en had je ruzie met de baas. Ik hoor me nog zeggen tegen de klanten dat er geen ampersand ( twee kruisingen waarop je makkelijk uitschoot) in onze letterset zat, maar dat ik dan “en” niet zou meetellen bij het per letter betalen. Andere lastige tekens waren de Q en de .

  Beantwoorden
 2. een verkleiningsmachine vaak in gebruik bij lettergieters , medaillemakers ,graveurs enz,
  er zijn lieden die hem omgekeerd gebruiken.

  Beantwoorden
 3. hiermee werden bijvoorbeeld namen of een tekening gegraveerd in bijv. pennen of naamplaatjes en contrast ontstond door 2-laags materiaal, of op vulling met ‘lak’.
  Mooie machine overigens ! Succes !

  Beantwoorden
 4. Een fantastisch toestel, bv.. een foto van een boekslot vergroot x 5 op een plaat MDF kopiëren, de lijnen infrezen met een kopfrees, dit bevestigen op de grote tafel instellen bv. : 5 ( delen) op de kleine plaat een messing plaatje vastzetten, en uw tekening exact kopiêren , aldus kun je gemakkelijk een serie identieke boeksloten vervaardigen, ook mogelijk bij verzetten plaatje verschillende lengtes te maken, ik kopieer ook de buitenkant aldus met een edel smeed zaagbeugel, het model uitzagen, ook goed voor andere toepassingen.

  Beantwoorden
 5. Hiermee kan je een tekening ‘overtrekken’, tevens verkleinen of vergroten, zodat je een exacte kopie hebt, maar dan in de goede verhouding kleiner of groter.
  Met de ene pen trek je over, de andere pen tekent.

  Beantwoorden

Plaats een reactie