Techniek

Paul
tekstindruk@gmail.com

21 april 2021

Plaatmateriaal

Tot nu toe bracht ik mijn drukvorm (polymeerplaat) op de juiste hoogte met multiplex platen. De vlakheid van dit materiaal laat echter regelmatig te wensen over. Ik werk op een wat groter formaat, ongeveer 40 × 50 cm. Wie heeft er goede ervaringen met een ander plaatmateriaal van deze afmetingen?

Zelf dacht ik in eerste instantie aan MDF, maar dit lijkt mij zo zijn beperkingen te hebben als het gaat om de bestendigheid tegen wasmiddelen, maar ook ten aanzien van het gebruik van dubbelzijdig tape.

6 gedachten over “Plaatmateriaal”

 1. Betonplex is de officiële benaming Chris. Werkt ook perfect.

  Beantwoorden
 2. Mijn ervaring met 22 mm MDF is goed. Wel heel goed ontvetten!!!! Gebruik de ouderwetse wasbenzine of spiritus. Om het cliché te wassen heb je niet veel wasmiddel nodig. Dus zwellen van de MDF hoeft niet voor te komen. Nadeel is bij het verwijderen beschadig je al snel de toplaag van het MDF.

  Beantwoorden
 3. Geen ervaring met polymeerplaten maar voor boekrestauratie gebruik ik graag trespa platen. Hard, vlak en vocht bestendig en in iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Misschien een idee?

  Beantwoorden
 4. In bijna alle drukkerijen had men de beschikking over aluminium blokken waarop cliché’s geplakt werden met Duplofol. Deze blokken zijn nog steeds tweedehands te koop en zijn ideaal om met polymeer platen te werken. Ook bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om bij een bedrijf zoals de Metaalwinkel ( https://www.metaalwinkel.nl/ ) een blok aluminium van 20 of 22 mm op maat te laten zagen en daar de poylmeerplaat op te plakken. Op hoogte brengen met plet- of grijsbord.
  Ik gebruik vaak geplastificeerd spaanplaat, meestal plankjes van de Billy boekenkasten, en samen met wat grijsbord levert dat uitstekende resultaten op.

  Beantwoorden
  • Er bestaat ook nog zo iets als bekisting-platen die men gebruikt voor het storten van beton. Zeer sterk en waterbestendig. Kan verzaagd worden.

Plaats een reactie