Techniek

cees elzinga
ceeselzinga@gmail.com

26 april 2021

Inktroller 30 cm

Ik maak houtsnedes en ze worden steeds groter. Daarom wil ik een professionele inktroller van 30 a 35 cm kopen. Ik kan een tweehandige kopen, bijvoorbeeld Poliro of J&S of een eenhandige, bijvoorbeeld een Hauer. Ik heb geen ervaring met tweehandige rollers. Heb je voor de tweehandige altijd lederen “cuffs” nodig?

Alvast dank voor jullie adviezen.

4 gedachten over “Inktroller 30 cm”

  1. Beste Cees
    Voor groot werk is een lithorol handig. Ik gebruik graag een rol met houten kern en handvaten en een buitenkant (bekleding) van vilt met daarover rubber. Deze rol geeft geen last van scherpe kanten. Bij een metalen kern en (kunst) rubberen rol is het goed de scherpe kant twee, drie milimeter af te snijden / schuren tegen het kanten. Ik gebruik altijd nog een smallere rol voor het extra goed verdelen van de opgebrachte inkt. Ik gebruik hiervoor graag een die ligt lekker licht in de hand. En ik gebruik nooit cuffs, de leren handvaten, die zijn voor lithografen een must, voor hoogdruk waarbij je geen of nauwelijks druk op de rol moet uitoefenen storen ze me.

    Beantwoorden
  2. Mijn ervaring is, dat je met een ‘tweehandige’ inktroller de drukinkt beter kunt doseren. Door sneller of langzamer en vanuit verschillende hoeken te rollen bereik je een goede opbouw van de drukinktlaag. De cuffs zijn onontbeerlijk om de inktrol soepel te hanteren en ook noodzakelijk voor bescherming tegen blaren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie