“Slurring” probleem

Sinds kort ben ik bezig om letterpress drukwerk te drukken met een Heidelberg Windmill uit 1979. Op zich gaat alles goed… Behalve het belangrijkste: de letters/afdruk krijg ik niet scherp zodra ik inkt gebruik! Volgens Google heet dit in het Engels “Slurring” dacht ik? De druk (diepte indruk) gaat super, zonder inkt dus geen probleem! Maar zodra ik de inkt erop doe, dan krijg ik van die ‘rafelige’ kraalranden en word het niet mooi scherp. Weet dat dit beter moet kunnen.

Heb de geleiders waar de lagers overheen rollen al 50 keer gesteld, maar of ik krijg te weinig inkt of juist teveel (daardoor ontstaan die randen denk ik?)… Bijgaand een aantal voorbeelden. Herkent iemand dit probleem? En nog beter, een oplossing?? Alvast heel erg bedankt voor alle hulp/tips! Op de foto’s een paar voorbeelden.

9 gedachten over ““Slurring” probleem”

 1. Maak je afdruk met “normale” spanning, niet in 1 keer diep in het karton. Je letter, of het lood of polymeer is, krijgt een behoorlijke druk te verduren. Als je met en lagere drukspanning drukt heb je de minste kans op dat de inkt op de diepte randjes zichtbaar wordt. Als de oplaag gedrukt is zet je de rollen boven (volgens mij is HDA van 1979 daar ook mee uitgerust) en dan druk je de oplaag nogmaals maar dan zonder inkt maar met meer drukspanning, dan kan je de grenzen opzoeken van wat je mooi vind (je lettermatriaal krijgt wel een flinke druk te verduren). Maak eerst een paar afdrukken die je 2 x maal doorvoert om te zien of je pers wel in register (punt op punt sluitend) drukt. Op deze manier is er heel mooi drukwerk te maken met een HDA. Succes en groetjes van en oude boekdrukker.

  Beantwoorden
 2. Moet is een ding, inderdaad het hoort bij boekdruk. Was het niet zo, dat je het maar net mocht kunnen voelen?

  Prägen was totaal iets anders, werd met een vorm en tegenvorm op de legger gedaan…

  Maar hier hebben we het puur Amerikaanse letterPRESS in het kwadraat. Het kan… maar als je al teveel druk geeft kan het er snel voor zorgen dat je pers naar de filistijnen gaat.

  Beantwoorden
 3. Randjes aan de letters (kraalranden) is net als de moet één van de kenmerken van boekdruk. Als inderdaad de rollen slippen kan je dat tegengaan door de rollenbanen vetvrij te maken en met hars in te smeren. Aad

  Beantwoorden
 4. Bij boekdruk wordt de letter in geïnkt, daarbij wordt inkts aangebracht op de bovenkant van de letter, maar ook zit er inkt een beetje aan de bovenste zijkant….

  Dat is niet geheel de bedoeling, maar als je erg veel inkt op de pers hebt, niet te voorkomen.

  Vervolgens ga je drukken, de letter komt tegen het papier, de druk zorgt ervoor dat de inkt naar opzij wordt gedrukt.

  Ook als je met weinig “moet” werkt gebeurd dit, is te zien met een loep of microscoop.

  Als je het oppervlak van een loodletter vertaalt naar offset of naar een digitaal letterbeeld, zonder met deze inktspreiding rekening te houden… dat krijg je een heel mager letterbeeld, en lijkt de letter niet meer op de letter in historische drukken.

  Dat is en was ook een veel gemaakt foutje bij luie typografische ontwikkelaars.

  Maar goed, inktspreiding… als het letterpress moet zijn ???

  Dan moet u niet klagen, u vraagt er om, en het hoort er gewoon bij.

  Beantwoorden
  • Beste John,

   Bedankt voor de reactie. Ik begrijp dat een beetje inkt spreiding normaal is? Waarschijnlijk ben ik dan te perfectionistisch, maar bij de jongen waar ik een cursus heb gedaan, was dit niet het geval en waren de letters haarscherp (hoe het er met een loep uitziet weet ik niet 😉) dus ben bang dat ik daar heb genoegen mee kan nemen, wetende dat het dus beter kan. Ik vond op internet nog een forum die dit exacte probleem behandeld en zij wijten het aan het feit dat de rollers niet goed “rollen”, maar dat ze er als het ware tegenaan “schuiven”. (Zie bijlage) Ik heb nieuwe lagers besteld, want die schenen niet zo goed meer te zijn. Hopelijk brengt dat verbetering 😊 Iig alvast bedankt voor het meedenken!

 5. Er wordt bij deze druktechniek nogal wat van het papier gevraagd. Is het iets om het papier iets in te vochten, zodat het wat flexibeler wordt en soepeler de tekst kan ontvangen?
  Uiteraard moet je het achteraf tussen blottingpaper onder druk laten drogen.

  Beantwoorden
  • Werk je met polymeer platen die stoten de inkt af dor de hoge spanning iets spanning terugnemen is het devies
   De grote letters met een klamme doektipje iets bevochtigen word de letter wat plakkeriger van en neemt dan beter inkt op en vind een goede balans inktgeving en rollenspanning succes de kraalrand is een typerend kenmerk van letterpress drukken

  • Beste Tim,

   Bedankt voor de tip, ik ga dit eens proberen. Proberen kan geen kwaad 😊

Plaats een reactie