Techniek

Dennis van Helmond
info@demadesign.nl

21 november 2018

Stansen op een trapdegel

Vandaag maakt ik een testje voor een verpakking om te kijken of het werkt wat ik in gedachten had. Om op een klein formaat toch een leuke verpakking te maken kwam ik tot het volgende idee. Mijn vraag heeft iemand ervaring met het stansen op een trapdegel?

En de volgende vraag wat zou een geschikt materiaal zijn om deze verpakking uit te vervaardigen? Dus voldoende stevig maar toch nog te stansen op de trapdegel zelf qua gramsgewicht. Het gaat om een relatief kleine oplage voor wat vrienden van me die zelf bier brouwen. Het is even een hersenspinsel om te kijken of het mogelijk is.

Wat zou verder een goede leverancier zijn die mij kan helpen bij het maken van een dergelijke stans?

13 gedachten over “Stansen op een trapdegel”

  1. Hoi Dennis je kan het bij mij GRATIS komen stansen op de heidelberg degel of een handdegel. en als dat niet gaat of te duur is qua mes kan je het hier ook laserstansen/Snijden.-

    Beantwoorden
  2. Ik stans redelijk vaak op mijn degel. Ik haal de inktrollen er dan af. Als onderlegger gebruik ik een zinken plaat die ik onder het legger papier plaats. Aanleg spelden voor de aanleg. Appeltje eitje. Stansmessen laat ik bij Stansmessen Vianen maken. Niet duur. Succes.

    Beantwoorden
  3. Een stans vorm zoals de afbeelding is GEEN zware drukvorm. Als deze goed scherp is, en daar mag je vanuitgaan bij een nieuwe, heb je minder drukkracht nodig dan bij het zelfde formaat aan letters of een cliché. Vergelijk het met een potlood, de scherpe punt gaat zo door het papier heen. De bovenkant van dat zelfde potlood niet. Stansen geeft vaak wel veel lawaai als het door dikker materiaal heen moet. Wil je meer weten mail me dan maar.

    Beantwoorden
  4. ik zie trouwens dat je in Helmond zit. In Eersel zit Zünd Benelux. Daar kun je denk ik wel terecht. En anders vlakbij in Einhoven zit een grote jongen Faberexposize. Die hebben gegarandeerd een Zünd staan.

    Beantwoorden
  5. in navolging op Thomas z’n reactie over het lasersnijden. Dit hoeft niet persé met een laser te gebeuren maar kan ook op een snijplotter (vlakbed) zoals bijvoorbeeld een Zund. Zo’n dergelijk apparaat heeft een beetje bij-de-tijdse-drukkerij met een sign-afdeling (belettering) wel staan. Ze snijden hier van alles op, zoals kanaalplaat, Forex, Dibond, karton , Reboard zelfs papieren vellen zo dun als 100 grams. Vraag eens bij je lokale sign-bedrijf wie zo’n Zund heeft staan. Ze zijn ideaal voor kleine oplages. Het enige wat jij hoeft te doen is je vellen voorzien van registratiepunten en je print en vervolgens de signmaker een bestand aan te leveren met dezelfde registratie en de snijlijn in vector. De rest is appeltje-eitje.

    Leuk ontwerp trouwens.
    Groet,
    Coen

    Beantwoorden
  6. Bonjour, nous sommes une imprimerie complètement typographique artisanale,
    nous pourrions travailler avec vous sur ce projet, nous connaissons un type de carton capable de supporter le poids de cette emballage et avons une grosse presse titan qui peut découper carton, pvc, et autres.
    Vous pouvez nous contacter via email : info@imprimascrap.be
    ou sur facebook imprimascrap.
    Bien à vous
    Grégory

    Beantwoorden
  7. Beste Dennis, tenzij je een erg zwaargebouwde trapdegel hebt kom je ben ik bang van een koude kermis thuis. Trapdegels zijn gemaakt om visitekaartjes en vergelijkbaar klein handelsdrukwerk te maken, niet om zware vormen te drukken – en al helemaal niet voor dit soort grote stansen.

    Ik zou misschien op zoek gaan naar een vriendelijke drukker met een Heidelberg degel.

    Een vertrouwd adres voor stansmessen:

    http://www.oorbeekstansmessen.nl

    Beantwoorden
    • Dag Sander, dank voor je reactie. Ik ben er inderdaad ook bang voor dat het stansen op de degel lastig zal zijn. Het is een relatief kleine pers de “Hogenforst Rapid”. Formaat van de stans is 195 x 140 mm totaal. Maar is het haalbaar om een wat dikker karton op een proefpers te stansen ja? Daar ben ik dan wel benieuwd naar 🙂

    • Het procedé is in principe: legger van de cilinder halen, stans op het bed van de pers, daarop het te stansen karton (nauwkeurig aanleggen is wat ingewikkeld…), daarover bijvoorbeeld een oud rubberdoek van een offsetpers ter bescherming, cilinder eroverheen rollen.
      De juiste spanning is natuurlijk van groot belang. Een pers met een verstelbaar bed of verstelbare cilinder is dan heel handig.

Plaats een reactie