Techniek

Natasja
Natasjadeveth@gmail.com
0624201889

27 december 2022

Tiptop trapdegel, hulp gezocht

Ik loop op dit moment helemaal vast met mijn Tiptop trapdegel die ik een poos geleden heb overgenomen.

Ik heb er een lange tijd niks mee gedaan, wel toendertijd wat uitleg gekregen maar door mijn zwangerschap heeft hij stilgestaan. Nu heb ik alles verzameld om ermee aan de slag te kunnen voor onze geboortekaartjes: een magnetische voet, Epple inkt, een polymeerplaatje ontworpen en besteld bij Hermans natuurlijk etc.

Nu merk ik echter dat mijn rollers de polymeerplaat niet raken. Ik kan mij dit probleem van eerder niet herinneren maar dat was ook met een andere voet.

Ik wil graag nog een Letterpress-cursus doen, maar wil dat als de kleine is geboren pas doen. Eigenlijk zoek ik dus hulp voor nu om in ieder geval deze kaartjes te kunnen drukken omdat de tijd wel een beetje begint te dringen. Hoe kom ik achter de letterhoogte? En wat moet ik daar op aanpassen met betrekking tot mijn voet of is deze dan gewoon niet de juiste hoogte?

Ik was er trouwens ook op gewezen dat de opbouw van mijn raam zo niet juist was, maakt dat nog uit voor mijn probleem van nu?

Alvast bedankt voor het meedenken…

4 gedachten over “Tiptop trapdegel, hulp gezocht”

 1. Hartelijk dank voor alle reacties tot nu toe en via de mail. Ben met een aantal mensen in gesprek en heb voor nu al voldoende tips om mee aan de slag te gaan. Nogmaals bedankt!

  Beantwoorden
 2. Deze pers is afstelbaar op div. hoogtes.
  Ga met een rollenhoogtemeter (HH 24.85) achter de rollen, draai aan de zijkanten de bouten los en zet de rollengeleiders op de afstand van de hoogtemeter, zodat de hoogtemeter net de rollen raakt, draai weer vast.
  Meet de hoogte van je clichéwit incl. cliché op HH dmv er evt. wat onder te plakken tot de juiste (HH) hoogte.
  Heb je geen rollenhoogtemeter dan een letter (HH) van groot corps gebruiken.

  Eerst de degel ver los zetten en een juiste legger opmaken, bv 2 vel leggerpapier (bv Kraft) 2 x 300 gr en 4x 80 gr. Nu langzaam op druk brengen door de moeren steeds wat vaster te zetten. Gebruik een carbonpapiertje om een eerste afdruk te maken en stand te maken met de aanlegspelden, pas goed op dat ze niet op de vorm komen.
  Vorm eruit, ininkten en drukken maar.

  Succes!

  Beantwoorden
 3. Je kan wellicht het best de magnetische voet ophogen (dus dichter bij de rollen) door er karton of iets dergelijks onder te kleven die alles dus wat ophoogt.
  Rollen zijn ook aan te passen qua hoogte (en ze dus dichter bij het zetwerk te brengen) aan beide zijkanten, maar dat is natuurlijk pas interessant als je steeds dezelfde hoogte zou gebruiken.

  Beantwoorden
 4. Natasja,
  Als je in de buurt van Middelburg zit zal ik je graag helpen, en later wat lesjes op handdegels is mogelijk. Alles gratis.
  Ook vragen per mail kan ik je mee helpen, het gaat altijd lukken!

  Karel Gaarenstroom

  Beantwoorden

Plaats een reactie