Techniek

Nieky Liesker
niekyliesker@gmail.com
06 14103000

12 januari 2023

Reparatie etspers

Het gaat niet goed met mijn etspers, die ik gebruik voor de lessen op het Geert Groote College Amsterdam. Bij het draaien hoor ik soms een harde tik en bij de assen zie ik veel metaalslijpsel, het is een grote, zware pers (zie foto’s). Ik ben op zoek naar iemand die weet wat er mis is en hoe dit gerepareerd kan worden. We gebruiken de pers dagelijks, dus hopelijk kan iemand me helpen om de pers weer goed in orde te krijgen. Dank!

7 gedachten over “Reparatie etspers”

 1. Dit is een Artel pers. Wordt niet meer gemaakt. Dit is een bekend fenomeen. De halve ronde bronzen lagerschalen zijn niet goed geborgd en gaan van hun plek. Vervolgens is het “ijzer op ijzer” als je aan het wiel draait. De as van de bovenwals is dan erg beschadigd. Eigenlijk moet er dan een nieuwe bovenwals in. Wat kan worden gedaan is het opnieuw oplassen van de astappen en dan weer op maat draaien in een draaibank. Of een andere Artel pers kopen. Bij Polymetaal hebben we, meen ik, nog eentje staan.

  Beantwoorden
  • Beste Hugo, veel dank voor je uitgebreide uitleg! Ik begrijp inmiddels hoe alles in elkaar zit en ga bekijken hoe de assen er aan toe zijn. Ik hoop dat er geen nieuwe bovenwals in hoeft, nieuwe astappes oplassen en draaien lijkt me ook best een o derneming. Ik hoop dat ik iemand vind die dat kan… Eerst maar zien hoe de schade is. Dank je!

  • Dank Frank, fijn een reperateursnaam te kennen. Ik kijk hoever ik zelf kom en als het niet lukt probeer ik deze persoon te bereiken.

 2. De kans dat je een leverancier / fabrikant gaat vinden zoals Tim voorstelt is denk ik heel klein ben ik bang. Dit zijn smeerlagers en geen kogellagers. Dit type wordt in moderne machinebouw vrijwel niet meer gebruikt , het is al heel lang gebruikelijker om kogellagers te gebruiken.

  Dat wat je daar in je handen hebt is de helft van een lagerbus, dit zijn (vaak) bronzen halve buisjes waar de as in ligt en in ronddraait. Er is nogal wat vet zichtbaar, dus ik kan niet goed opmaken of dit een bronzen lagerbus is, maar waarschijnlijk wel. Dat er zoveel vijzel ligt kan twee oorzaken hebben: oftewel de as van de rol is aan het kapot draaien in dat lager, of de lagerbus is kapot. Ik kan op basis van deze foto niet zeggen welke van de twee het is, maar dat kun je zelf redelijk eenvoudig zien:

  1) draai de rol, maak de as goed schoon en kijk of er schade is: zitten er diepe krassen in etc.
  2) maak de lagerbus goed schoon en check of die slijtage schade laat zien
  3) pak een magneet en check of het vijzel magnetisch is: is het magnetisch, dan is de kans groot dat het van de (stalen) as afkomstig is. Is het niet magnetisch: dan is het brons en is de lagerbus kapot (mits de lagerbus van brons is, er bestaan ook gietijzeren lagerbussen maar de kans dat dit er een is, is heel klein.

  Ik vermoed dat de lagerbus aan gort is, misschien door te weinig smering, of verkeerde smering, of gewoon door jarenlang gebruik: op een gegeven moment is zo’n ding nu eenmaal op.

  Als je zeker ervan bent dat de lagers het probleem zijn, dan kun je bijv. contact opnemen met Machinefabriek Harderwijk die zijn gespecialiseerd in aandrijving e.d. en kunnen ook dit soort dingen repareren/reviseren. En ze zijn niet idioot prijzig ook nog.
  Je kunt ook zoeken naar een bedrijf in de buurt: zoek dan in google met de term: klein draaiwerk + metaalbedrijf. Ik bedenk met net dat polymetaal in Leiden je misschien ook kan verder helpen.

  Mocht onverhoopt toch de as van de rol kapot gedraaid zijn, dan moet de as weer centrisch worden gedraaid en op die nieuwe diameter ook nieuwe lagers worden gedraaid.

  Check hoe dan ook eerst waar dit vijzel vandaan komt. Lagers zijn makkelijk, assen zijn moeilijk.
  Succes

  Beantwoorden
  • Beste Gerard, dank voor de uitgebreide mail met adviezen en uitleg. Heel behulpzaam. Inmiddels vermoed ik dat de assen zijn beschadigd. Ik ga er mee aan de slag!

 3. Beste Nieky, je zou contact kunnen zoeken met de leverancier of de fabrikant.
  Zit er niet ergens een metalen plaatje met gegevens?
  Mogelijk is één der kogellagers stuk gegaan en slijpt die bij het draaien ergens tegenaan. Ik zou hem nu niet gebruiken, om verdere schade te voorkomen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie