Techniek

R vd Bos
renate.b@live.nl

12 januari 2023

Vraag lettertype

Heeft iemand een idee wat voor lettertype op deze zerk staat of anders een tip voor een vergelijkbaar lettertype? Ik vind het mooi en zou iets soortgelijks graag gebruiken voor de grafsteen van mijn overleden echtgenoot.

7 gedachten over “Vraag lettertype”

 1. Beste,
  Ik heb in het pré computertijdxerk 15 jaar als steenhouwer gewerkt. Zijnde letters uittekenen en uitkappen. Ik had 4 verschillende lettertypes die ik gemakkelijk kon uitteken en aanpassen aan de breedte van de steen. De meeste steenhouwers hadden hun min of meer eigen lettertypes (die verschilden vaak niet zoveel van elkaar) ook voor het uitsnijden op glasplaten had ik 3 lettertypes. Uiteindelijk heb ik alles laten bij een stempelmaker laten maken. Zo kon ik het werkproces versnellen… Ik heb er wel nog enkele digitaal staan maar die zijn nog niet omgezet naar fonts en veel is verloren gegaan toen de computer zijn intrede deed. Alles werd helaas in de vuilnisbak gedropt… Jammer….
  Met vriendelijke groet,
  Coert

  Beantwoorden
 2. Mocht je een vergelijkbare digitale variant nodig hebben: op de website van Whatthefont kun je een plaatje van letters uploaden en dan zoekt hij iets vergelijkbaars

  Beantwoorden
 3. Het is wellicht in zoverre een fantasieletter, dat het een variant is van een lettertype door een steenhouwer uit die tijd. De spatiëring ziet er niet goed uit, bijvoorbeeld.
  Dit is een aparte wereld van belettering, mogelijk geeft onderzoek in die branche meer licht op hoe dat ging en gaat, ook regionaal.

  Beantwoorden
 4. Dit is geen fantasieletter, eerder een variante op een schreefloze. Dat het verwijst naar de jaren 20 (nieuwe zakelijkheid) kan kloppen. De stijl werd ook soms de Wijdeveldstijl genoemd. Het heeft waarschijnlijk verband met ‘Wendingen’, het contactblad van de Amsterdamse school. In 1965 ontwierp Colin Brignall een moderne variant met de naam ‘Countdown’ en in 1998 bracht Christian Küsters de letter ‘AF Wendingen opnieuw uit, maar zonder onderkastletter.

  Beantwoorden

Plaats een reactie