Vervanging voor terpentine

Ik geef houtdruklessen bij een grote culturele instelling.
We werken met inkten op oliebasis en rollers, glasplaten enz maken we schoon met terpentine. Maar om wille van milieu en gezondheid wil de instelling overschakelen op niet giftige producten.

Met welke milieuvriendelijke oplosmiddelen hebben jullie goede ervaring?
Schoonmaken met olie kan en vind ik geschikt voor in mijn eigen atelier. Maar met een grotere groep cursisten en dus veel materialen levert dat toch een wat vettig geheel op. Je zou dan moeten nawassen met zeep, maar dat maakt het zo bewerkelijk.

Ik ben nu BIAL 168 Green Solution aan het proberen. Het reinigt goed maar laat ook een vettig oppervlak achter en het is duur.
Met Avisol heb ik goede ervaringen, ik heb zelf nog een heel blik op mijn atelier staan (weet niet welke versie), maar op internet lees ik dat de fabriek failliet is.

Kortom: ik ben op zoek naar een niet te duur reinigingsmiddel dat geen vettig oppervlak achterlaat.

Bij voorbaat dank voor de tips!

7 gedachten over “Vervanging voor terpentine”

 1. #John Cornelisse, Enkidu Pers & Lettergieterij
  (-Vegetable Cleaning Agents werd als oplossing aangedragen. Met veel hogere vlampunten ook. Dat VCA is op vele plaatsen verkrijgbaar.-)

  Ik ben wel benieuwd waar het overal te verkrijgen is? Als ik Vegetable Cleaning Agent google kom ik alleen op Polymetaal en De Zwarte Kat.

  Beantwoorden
 2. Nog een aanvulling: doe de vloeistof in een spuitflacon en spuit wat op de bv. Glasplaat met inktresten. Verspreidt vervolgens alles met een brede kwast en maakt alles zo los. Als laatste handeling een oude katoenen lap er over. Zo heb je minder schoonmaakmiddel nodig – het trekt niet in de doek- omdat je een kwast gebruikt.

  Beantwoorden
 3. Iets gebruikvriendelijker, maar waarschijnlijk ook niet geheel onschadelijk is White Spirit, (een iets zuiverder soort reukloze terpentine) gewoon te koop bij de AC Tion voor ongeveer 2 euro een fles.
  Mijn ervaring is dat het niet zo ruikt als terpentine

  Beantwoorden
 4. Ik heb goede ervaring met slaolie . Ik gebruik de goedkoopste, zo is het niet alleen milieuvriendelijk maar bovendien ook nog goedkoop.

  Beantwoorden
 5. Wasmiddelen met een laag vlampunt hebben een zeer vervelende eigenschap gemeen, ze lossen vet op en… ze lossen op in vet.

  Bij veelvuldig gebruik zorgen deze middelen ook voor neurologische schade. Daarvoor zijn er diverse namen: schildersziekte is er een van. Ook drukkers hadden er veel last van en linoleum op een vloer plakken met vluchtige lijm mag daarom ook al niet meer.

  Al deze vluchtige oplosmiddelen worden ingeademd, en concentreren zich in de celmembranen van onze lichaamscellen… want celmembranen bestaan uit twee laagjes eiwit en daartussen is er een laag met vet.

  Oplosmiddelen zorgen voor een andere vloeibaarheid van dat vet, en dat verstoort de functie van de celwand. En bij zenuwcellen zijn de gevolgen nog veel ernstiger, daar ontstaat extra schade, want de zenuwfunctie wordt verstoord, je kan er high van worden.

  Het levert na een tijd, als je die vluchtige stoffen vaak inademt , geheugenschade op…. En dat geheugenverlies…. dat gaat nooit meer weg.

  Alles is reden genoeg om bij commerciele bedrijven het gebruik van dit soort stoffen, thinner, benzeen, benzine enz. danig in te perken. Afzuiging te installeren en andere voorzorgsmaatregelen te nemen.

  Vegetable Cleaning Agents werd als oplossing aangedragen. Met veel hogere vlampunten ook. Dat VCA is op vele plaatsen verkrijgbaar.

  …….

  Schoonmaken van ijzer bij machines met petroleum… dat heeft als groot voordeel dat het ook minder vluchtige was bevat, dat nadat het ijzer met papier of een doek is afgeveegd, als een dun laagje op het ijzer achterblijft. Zo wordt het ijzer beschermd tegen roest, want dat laagje was stoot vocht af.

  Wasbenzine maakt ook schoon, maar laat niets achter, en dan kan er gemakkelijk roest ontstaan…

  Beantwoorden
 6. Ik gebruik al jaren, wanneer ik de rollen moet reinigen:http://www.drucken-und-lernen.de/Detailview.92.0.html?&tx_ttproducts_pi1%5BbackPID%5D=112&tx_ttproducts_pi1%5Bproduct%5D=119&cHash=47611806a163e15421d8bd85a245a0f3
  Echter, wanneer ik van kleur wissel en weer door moet drukken, reinig ik eerst met dit rollenwasmiddel en haal daarna een lap met wat wasbenzine over de rollen (rubberen en stalen) om het vettige residu te verwijderen. Doe je dat niet, dan heb je problemen met de volgende kleur. Terpentine is veel en veel te vet. Rubber rollen verdienen beter!

  Beantwoorden
 7. Op de Willem de Kooning Academie zijn we over gestapt op plantaardige olie vaak wordt het nawassen met zeep niet gedaan als het echt te vet is gebruiken we aan het einde van de dag Dusty om te ontvetten.
  Dasty gebruiken we overigens niet voor het schoonmaken van onze rollen.

  Met wat maak je schoon? Ik merk dat als je textiel doeken (lorren) gebruikt dat erg veel uit maakt omdat het vet beter opneemt. Ook met een gebruikte lorren doek kun je nog iets goed schoon krijgen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie