Techniek

Vilt gebruiken

Ik heb een pers zonder drukveren waarbij de bovenwals op het blad rust. Misschien een stomme vraag, maar hoe krijg ik het beste mijn vilt onder de wals, netjes op mijn plaat en er ook weer onderuit?

4 gedachten over “Vilt gebruiken”

  1. Het vilt eronder krijgen is geen probleem: beide spindels los draaien, de rand van het vilt tegen de rol aanleggen en dan draaien aan het kruis van de pers, zodat de rand van het vilt eronder komt. Eventueel het blad aanduwen als het niet in één keer gaat. Daarna de spindels spannen. Als je meer lappen vilt gebruikt, dan de lappen gestaffeld leggen, dus trapsgewijs. De spindels aandraaien als de rol op het eerste vilt staat en daarna doordraaien om hogerop te komen.

    So-wie-so is het beter voor de bovenrol, en eventueel het (metalen) blad van de pers als er wat lucht tussen rol en blad is, als de pers niet wordt gebruikt. Als de rol langere tijd op het blad staat, kruipt er vocht tussen rol en blad. Dat geeft een dunne streep roest op de rol, eventueel ook het metalen blad. Je kan het voorkomen door de rol iets op te tillen, bijvoorbeeld door links en rechts van de rol stukjes linoleum (zie Openluchtmuseum hierboven) eronder te rollen. Je kan ook twee latjes gebruiken die je voor het roeren van een blik verf gebruikt: spindels los draaien, latjes op het blad leggen met de uiteinden tegen de bovenrol en dan met een kwart slag van het kruis de bovenrol op de latjes rollen. Eventueel het blad aanduwen als het niet in één keer gaat.

    Beantwoorden
  2. Kun je een foto van je etspers hier plaatsen, dan is het wellicht mogelijk hier iets over te zeggen.

    Er zijn heel weinig etspersen met drukveren, meeste persen hebben links en rechts boven de aandrijfwals een spindel waarmee de druk wordt geregeld. Er zijn ook persen, die de bovenste wals omhoog halen, als je de spindel opdraait, zodat je er ook een hoogdruk mee kunt maken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie