Techniek

Willem
willem@hetentrepot.be

14 december 2018

Vraag over zeefdruktafel voor de kenners

Ik heb voor het zeefdrukatelier een tafel op de kop kunnen tikken en wil die nu goed afstellen… Maar ik heb hiervoor een kenner nodig.

Een paar vragen op basis van de foto’s:

1) Als ik het frame toe doe naar de tafel toe (dus in “drukstand” breng), veert het frame terug naar boven als ik die los. Ik heb vroeger altijd gewerkt op zeefdruktafels die met behulp van 2 magneten in de “drukstand” blijven maar dit systeem is anders. Vraag is: hoe werkt het? Ontbreken er misschien stukken?

2) Er zijn aan weerszijden van de tafel 3 draaiknoppen (ik heb ze op de foto’s genummerd voor de duidelijkheid). Waarvoor dienen die volgens jullie? Wat gebeurt er als ik respectievelijk 1, 2 en 3 aan of ontspan?

3) Ongetwijfeld hangen punt 1) en 2) aan elkaar, want waarschijnlijk kan ik draaien aan de knoppen om het frame waarin de zeef wordt geplaatst naar beneden te houden. Ik wil het tafeltje echter beter snappen dus wil niet zomaar iets proberen.

Al mijn dank voor jullie hulp 🙂

3 gedachten over “Vraag over zeefdruktafel voor de kenners”

 1. Hallo Willem,
  U wilt juist dat het raam omhoog gaat om het te bedrukken materiaal neer te leggen en weer weg te halen. Ik meen dat 1) een borging is en 2) een verstel mogelijkheid om het raam in hoogte te verstellen (verschillende diktes van te bedrukken materiaal) en 3) is onduidelijk maar waarschijnlijk alleen om de veer vast te zetten. Dit soort tafels hebben ook een ‘arm’ waar de rakel aan vast gemaakt wordt zodat je door de arm over de rails te bewegen en kunt rakelen (hier zit meestal een contragewicht aan) Als dit er niet bij zit kan je misschien zelf wat maken? mag wel >10 kg zijn
  Als er een stofzuiger bij zit kan je er beslist mee drukken
  Op de laatste foto staat een schroef met bout (zit aan beide kanten) is om samen met verstelling 2) op de juiste hoogte te zetten. Als u gewoon papier gaat bedrukken dan stelt u dit af en hoeft u er waarschijnlijk nooit meer aan te zitten (misschien staat alles al goed..Proberen met een raam er in en voelen of de afsprong voldoende is.
  Als u gebruik maakt van de arm/rakel en contragewicht houdt dit het raam naar beneden en blijft het licht om het raam omhoog en omlaag mee te doen.
  Als het drukformaat A0 of groter is zijn dit nog best kostbare machines. Veel succes ermee

  Beantwoorden

Plaats een reactie