Techniek

Arno Akkermans
a.j.akkermans@vu.nl

1 december 2018

Advies over kartonsnijden gevraagd

Kan iemand mij voorlichten over het technische verschil (if any) tussen een papier snijmachine en een snijmachine waarmee dik karton (tot ca 5 mm), leer, etc. kan worden gesneden?

Mij is verteld dat een ‘gewone’ papiersnijmachine snel bot zou worden als je er dik karton mee gaat snijden. Is dat inderdaad zo? En zo ja, wat is dan het technische verschil tussen beide typen snijmachines? Een andere vorm van het mes? Waar moet ik op letten als ik een 2e handsje zoek om karton mee te snijden?

Misschien helpt het nog als ik de achtergrond van mijn vraag meegeef: voor een klein kloostertje in Frankrijk waar de zusters een boekbindatelier hebben wil ik graag een 2e hands apparaat om karton te snijden op de kop tikken om aan hen te schenken. Dat karton is voor de kaften van boeken. Het gaat dus niet om een groot apparaat of zo.

7 gedachten over “Advies over kartonsnijden gevraagd”

 1. Je moet inderdaad letten op de vorm van het mes. Een bordschaar heeft een zgn stomp geslepen mes. De punt van dit mes heeft een veel grotere hoek (ziet er veel stomper uit) dan een mes waar je papier mee snijdt. Ideal slijpt deze messen onder een hoek van 75 graden.

  Beantwoorden
 2. De snijhoek is van belang!
  bij een keuken – vleesmes is de snijhoek 21 à 22 °
  Een cutter punt regelmatig afbreken / bistouri is scherper ( vervangen)
  Een schalmmes is zeer scherp ( + regelmatig aanscherpen)
  Een papier schaar is ook vrij scherp
  Een kartonschaar heeft een grotere snijhoek
  –> Hoe scherper hoe rapper bot, uw beenhouwer wet zijn mes regelmatig met een aanzetstaal, men moet ook minder kracht uitoefenen om te snijden.
  –> grote snijhoek = sterker mes – langer scherp doch heeft men meer kracht nodig

  Voor wie nog twijfelt; leg een houtbeitel naast een betonbeitel.

  Beantwoorden
 3. Als je bord snijdt met snijmachine dan krijg je een opstaand randje.
  Die je dan weer terugziet in je eindproduct.
  Met een bordschaar krijg je dit niet.

  En hoe zwaarder de bordschaar hoe meer rigide hij is. Het mes en tafel kunnen toch gaan wijken bij zwaardere materialen. Erg belangrijk is het scharnierpunt.

  Beantwoorden
 4. Ik heb geen ruimte voor een grote (en loodzware) bordschaar, dus ik gebruik ‘gewoon’ een bordschaar van Ideal (nr.1080), afmeting 60×80cm. Kan ik prima grijsbord (karton) mee snijden tot zo’n 3 mm dik. Zo nodig snij ik dikker bord met stanleymes langs een metalen lat.
  Deze bordscharen zijn wel 2ehands te koop voor €100 tot €150.

  Beantwoorden
 5. Dag Arno,
  Aanvullend op het antwoord van Thomas:
  Grofweg zijn er twee soorten snijmachines. 1. De stapelsnijder of guillotine, met maar 1 bovenmes dat door de stapel snijdt en stopt op een kunststof snijlat (die dient om het mes te beschermen). Deze snijmachine wordt vooral gebruikt om stapels papier of boeken te snijden. Ongeschikt voor karton.
  2. De bordschaar of kartonschaar. Het woord zegt het eigenlijk al, deze heeft een boven- en een onderschaar en werkt dus als een schaar. Om grijsbord voor boekomslagen te snijden, heb je al een flinke bordschaar nodig…. Dat de zusters vijf millimeter dik karton gebruiken, lijkt me niet erg waarschijnlijk. Drie millimeter is al erg dik, zelfs voor een groot boek. Zo gauw je boven de 1 1/2 millimeter komt, heb je al een professionele bordschaar nodig. Daarvoor ben 2e hands al gauw 450 tot 500 euro kwijt en daar komt nog het vervoer bij. In Frankrijk zijn 2e hands bordscharen minder schaars dan in Nederland……

  Beantwoorden
 6. Wanneer je verder op de website van de fabrikant van bordscharen en snijmachines Dahle zoekt, zul je zien dat ze twee verschillende soorten messen aanbieden voor de bordscharen, één mes voor papier en aan ander mes voor hardere materialen, zoals karton, leer etc. Grijsbord wordt bijna altijd gemaakt van afval in de papierindustrie en ge-recycled materiaal en vaak zit er van alles in, nietjes, aluminium folie en noem maar op. Alles bij elkaar niet zo goed voor een papiermes. Misschien helpt deze informatie een beetje…

  Beantwoorden

Plaats een reactie