Ik heb onlangs een etspers gekocht om hiermee te gaan experimenteren. Bij de pers zaten behoorlijk wat gereedschappen, inkten, zouten etc.
Van enkele is de functie vrij duidelijk maar van een aantal vraag ik mij af waarvoor zij dienen.
Wie kan mij meer vertellen?
onderaan liggen twee fixeerspuitjes. Een lang en een kort pijpje die gebogen worden tot 90 graden. Het langste pijpje in fixeer of verf en blazen op het korte pijpje. Waar de twee samenkomen spuit een wolkje verf of fixeer uit eerst een keer proberen met water.
Een roulette en wiegijzer om zwarte kunst te maken, een tang om etsplaten vast te houden bij het verwarmen, nadat deze is bestoven met harspoeder, vijlen om etsplaten bij te vijlen en een facet af te ronden, tekenpennen voor droge naald etsen en om in de waslaag te tekenen. Twee leren inkttamponneerders om inkt over de plaat te verdelen, paletmes om inkt op te brengen.
Etc.
Onderaan de foto zijn twee buisjes die in een hoek kunnen worden geplaatst
Dat is om materiaal te verstuiven zoals schellak om te fixeren. Wanneer je het ene uiteinde in de pot plaatst en op het andere blaast ontstaat er onderdruk en kan je verstuiven
5 de metalen mes met handvat = Schalmmes voor het dunnen van leder (Boekbinden)
6 de tang met platte uiteinden = Kneeptang voor op een boekerug mooie ribben te bewerken.
9 de houdertje met snijwieltje = om glas te snijden inkepingen handvat -breken van glas
Rechterhoek pennen om bij de bouw te gebruiken om een lijn uit te zetten (horizontaal)
rest is vermoedelijk voor de drukkers.
Hartelijk dank voor jullie reacties, ook via mail. Een boek er over kopen is uiteraard altijd nuttig, en op termijn een cursus…
Dit zijn vooral gereedschappen om mezzotint te maken: wiegijzers, schrapers, etc. Voor etsen heb je ze niet nodig. Zie Wax “the Mezzotint”
Het zijn voor zover ik kan zien vooral materialen om mee te etsen.
Van etspennen tot wiegijzer etc zie ik liggen.
Koop een willekeurig boek over etsen (en aanverwante technieken) en het gebruik van de meeste van deze materialen zal je al snel duidelijk worden 😉