Techniek

bert kooij
bert.kooij@upcmail.nl
0206795290

25 februari 2021

Wie heeft de goudgele tip?

Ik maak lino’s met blockinkt [op waterbasis]. Voor de kleur geel heb ik Gerstaecker 204, citroengeel en Gerstaecker 208, middengeel & Daler-Rowney 607, briljant geel. Op één of andere manier pakt de verf echter niet. Zowel op de roller als op de lino [kurk] plaat zelf blijft er van de compacte substantie uit flesje of potje niets over qua stevigte en kleurechtheid. Ik voeg er soms wat wit doorheen en dan is de substantie beduidend beter maar heb ik niet meer de gewenste goudgele kleur. Als ik het geel over een andere kleur heen zet, is de kleurechtheid geheel zoek.

Wie herkent dit probleem en heeft daar wellicht een oplossing voor? Met dank voor een eventueel antwoord.

10 gedachten over “Wie heeft de goudgele tip?”

 1. Dag Bert,
  De codes die je vermeldt zijn kleur-codes. Dezelfde kleur-codes hanteert Gerstaecker voor acryl-verf als voor de aqua-linol drukinkt. De acrylverf is niet geschikt om mee te te drukken ook al kun je acrylverf prima verdunnen met water. Zeker geen acryl-verf mengen met drukinkt.
  De goud-en zilverkleurige inkten van Gerstaecker zijn op oliebasis. Prachtig spul maar je moet het niet mengen met een andere kleur of extender want dan verliest het zijn gouden/zilveren fonkeling.

  Veel succes

  Beantwoorden
 2. Waarom gebruik je geen gouden kleur inkt? Die is er ook en hoef je niets te mengen.
  Je hebt de inkt tegenwoordig op oliebasis maar die is wel schoon te maken met water en zeep. Drukt mooi en hecht prima. (Gerstaecker voor
  heen van Ginkel)
  Met schoonmaken kan je eerst met gewone olie (slaolie oid) het teveel eraf halen en daarna met zeep en water. Gaat eigenlijk probleemloos.

  Groet Pim

  Beantwoorden
 3. Hoi Bert,

  Ik heb ook al even een berichtje op jouw antwoordapparaat achtergelaten.
  Laten we even telefonisch contact hebben.

  Met hartelijke groet,
  Hellen van Vugt
  Gepassioneerd Papier & Grafiek maakster
  Tel. 06-53310773

  Beantwoorden

Plaats een reactie