Techniek

Erwin
erwin.ureel@gmail.com

21 februari 2021

Wat kan dit zijn?

Ik kreeg de onderdelen op de foto’s aangeboden door iemand die meent dat ze met “drukken” te maken hebben. Mij lijkt het materiaal incompleet, maar ik zie wel elementen die aan pers doen denken. Echter, het materiaal (hout) is wel erg ongewoon, mogelijk heeft het ook niets met drukken te maken.

Vooraleer “neen” te zeggen, wil ik toch even natrekken of iemand iets herkent?

8 gedachten over “Wat kan dit zijn?”

 1. Ik denk op het eerste gezicht ook aan een weefgetouw, hoewel het ijzerwerk dan niet echt te verklaren is. de plank lijkt sprekend op de bank waar je op zit aan het getouw. het bord met de wieltjes is helemaal een vreemde eend in de bijt. maar hoe dan ook, het lijkt me dat er veel te weinig onderdelen zijn om of te weven, of te drukken.
  hartelijke groet
  leni van den berge/ de roofprint pers

  Beantwoorden
 2. De staanders zijn niet meer dan 90 cm hoog, zonder de stelschroeven. Dat maakt het apparaat niet iets waar volwassenen mee kunnen werken. Was het voor kinderen bedoeld? Het zou op een tafel gezet kunnen worden, maar ik zie niets waarmee de staanders kunnen worden vastgezet tegen verschuiven of kantelen. Hoort het bord er wel bij? Het lijkt van een andere houtsoort gemaakt en wat doen die kleine wieltjes in de vier hoeken?

  Beantwoorden
 3. Zo te zien is dit een ouderwetse mangel, met houten frame. De houten rollen zijn er niet bij, wel is te zien dat er spindels boven aan een kant van het frame zitten, om de bovenste rol meer druk te geven.
  Voor het mangelen van bijvoorbeeld nat wasgoed, is minder druk gewenst, als op een etspers, waar dat wèl gewenst is.
  Overigens drukt Rembrandt ook met een etspers die houten rollen had.

  Beantwoorden
 4. Daar dacht ik ook aan. Het lijkt me echter niet economisch om er opnieuw een werkende (?) pers van te maken, reden waarom ik waarschijnlijk zal passen.

  Beantwoorden
 5. Het lijkt het meest op een etspers. De staanders worden verbonden door de (op de foto) rechtopstaande plank. Door de gaten on de plank zullen wiggen aangebracht moeten worden ter borging. Dan zijn er in de staanders de twee gaten voor de cilinders, waarvan de bovenste verstelbaar is. Ertussen moet dan de plaat gemonteerd.
  Wat op het eerste gezicht mist zijn de cilinders, de borgwiggen, en een mechanisme om de steunplaat te steunen. Het lijkt mij dat een en ander niet compleet is en het zal een uitdaging zijn hier wat van te maken, maar… zeg nooit nooit…:)

  Beantwoorden

Plaats een reactie