Wie kan mij helpen met de electrische aansluiting van een Grafix proefpers

Voor de Grafix Typ 1NM proefpers moet krachtstroom aangelegd worden en nu zou ik graag willen weten of de motor van de pers draairichting/draaiveld gevoelig is. Is iemand daar bekend mee?

Verder zou het heel erg helpen als er iemand is die een electriciteit schema van deze pers heeft.

Kan iemand mij een elektriciƫn aanraden in de buurt van Utrecht die ook verstand heeft van oude machines?

8 gedachten over “Wie kan mij helpen met de electrische aansluiting van een Grafix proefpers”

 1. krachtstroom motoren (3 fase motoren) kunnen altijd twee kanten opdraaien. Als je de drie fases (L1 L2 en L3) aansluit, en hij draait (bijv.) op dat moment linksom, dan kun je door L1 en L3 om te draaien de draairichting ook veranderen naar rechtsom.
  Maar er is ook nog zoiets als ster- en driehoek (delta) schakelingen, ster pas je toe op een 230/400 motor, maar op een 400/600 motor (ik denk niet dat die in deze pers zit, maar zeker weten doe ik dat niet) gaat het met een driehoekschakeling.

  Als je hier een fout in maakt is de kans op een doorgebrande motor niet ondenkbaar.

  Beste advies: als je niet zeker bent van hoe dit soort dingen moeten, laat er een elektricien naar kijken. Dit is basiskennis voor elke elektricien met een diploma, je hebt er niet iemand voor nodig die speciaal oude machine’s moet kennen. Kortom: een motor in puin draaien is duurder dan iemand er naar laten kijken.

  hier een link naar een goede uitleg
  https://duursma.nl/blog/53-hoe-moet-ik-een-elektromotor-aansluiten

  succes

  Beantwoorden
  • Hartelijk dank Gerard voor uw reactie. Ik heb geheel geen verstand van electriciteit en ik zal het zeker door een elektricien laten aanleggen en aansluiten. De vragen kwamen voort uit gesprekken die ik met verschillende mensen gevoerd heb en ik zal uw antwoord zeker meenemen in volgende gesprekken over dit onderwerp.

   Groeten, Ilse

 2. Kracht-stroom is aanwezig in Nederlandse huizen, bij de basale electra-aansluitng. Electrische ovens kunnen indien gewenst door iedereen gebruikt worden.

  Maar stopcontacten voor 3-fasen dat vind je bijna nergens in huis. Er dient een vier aderige kabel te worden aangelegd vanaf de meter naar je atelier, en ook om de speciale stekkeraansluiting aan de muur heb je nodig.

  Door een professionele electromonteur, want het is veel te gevaarlijk om het zelf te doen. 400 volt is heel erg veel, 40 volt is al voldoende om een hartanval te veroorzaken.

  Kracht-stroom heeft 3 fasen, als de motor de verkeerde kant op draait, dan kan dat heel eenvoudig worden opgelost door twee fasen in de stekker te verwisselen.

  Let wel, zorg ook dat er een goede aardaansluiting permanent aan de machine is aangesloten.

  Beantwoorden
  • Ik dank u vriendelijk voor uw reactie op mijn vragen. Ik was niet van plan zelf de elektriciteitsaansluiting te realiseren en zal het laten uitvoeren door een professionele elektromonteur. Deze vragen waren naar voren gekomen in de gesprekken die ik met verschillende mensen gevoerd heb over het onderwerp.

   Hartelijke groeten,
   Ilse

 3. Ik zal even kijken wat ik hierover heb. Zondag ben ik weer thuis en kan ik mijn Grafix documentatie bekijken. Ik heb al het e.e.a op de website gezet, maar heb waarschijnlijk meer.

  Beantwoorden
  • Geachte heer Pinkse,

   Dank u voor uw reactie op mijn vragen.

   De documentatie op deze website had ik bekeken en het elektrische schema van de Grafix II zal zeker een uitgangspunt kunnen zijn maar ik durf er niet vanuit te gaan dat deze exact hetzelfde zijn als de pers die ik nu in mijn studio heb staan.

   Groeten, Ilse

Plaats een reactie