Techniek

Robert
erbakma@gmail.com

21 oktober 2017

Wie kan mij helpen met informatie over deze etspers?

Wie oh wie weet er van welk merk/type deze etspers is en kan er meer over vertellen of kan mij in de richting van documentatie hierover wijzen?

Het is een zeer fijne pers maar ik krijg hem helaas niet helemaal naar wens afgesteld.
De looprol waar het bed overheen rolt heeft een speling van ongeveer 3 mm met het bed. Hierdoor klappert het bed steeds naar beneden als het bed van de ene helft naar de andere beweegt. Als iemand hier een oplossing voor heeft zou dat heel erg op prijs gesteld worden.

Alle informatie is welkom, bij voorbaat dank.

19 gedachten over “Wie kan mij helpen met informatie over deze etspers?”

 1. beste Mensen ,
  zoals ik lees zijn jullie “kenners “van deze boven afgebeelde etspers !
  Nu is het zo : ik heb namelijk idem dezelfde etspers , destijds na mijn studies +- 1968/69 aangekocht in Nederland ( buurt Maastricht?) op aanraden van een Leuvense kunstenares .
  Daar ik nu niet meer ets , heb ik van deze pers de walzen , de kartons , alles mooi en professioneel laten vernieuwen.
  De pers is te koop.( bijna 2x van de hand gegaan maar dan toch niet ), daarom zoek ik nog in ruimer publiek om deze pers te koop aan te bieden – vervoer naar Nl of … enz… kan geregeld worden … prijs is € 1200.- excl . btw . -factuur mogelijk indien gewenst
  met vriendelijke groeten ,
  en vooraf dank voor een seintje of een tip !
  Dora Seaux

  Beantwoorden
 2. Wanneer de stang met het geleidingswieltje niet verstelbaar is kun je de diameter van het wieltje vergroten door het te omwikkelen met rubber ringen (knippen uit een oude binnenband)

  Als dit werkt (wat betreft het klepperen van de druktafel) kun je een meer duurzame oplossing maken door gebruik te maken van passende nylon of PVC wieltjes zoals die op de persen van Peter van Ginkel werden gemonteerd. Een heel klein beetje speling moet er wel in blijven zitten (het persbed moet zeker niet klemlopen op de geleiders)

  Groet, Jurjen

  Beantwoorden
  • Bedankt Jurjen, die tip van de binnenband werkt perfect! Hij kan er nog soepel overheen glijden maar geen gebonk meer, helemaal blij.

 3. Als je deze pers voor hoogdruk wilt gebruiken, kun je het beste twee stroken mdf nemen, net zo hoog als de drukvorm, maar wat langer en er dan aan de beide uiteinden over ongeveer 10 cm een verloop op maken, dwz een schuin facet van laag naar hoog.

  Leg dit ongeveer 10 cm paralel aan beide zijden van de drukvorm.

  De bovenwals gaat dan omhoog om op de juiste hoogte druk af te geven.

  De spindels niet of minimaal aandraaien.

  Beantwoorden
  • Ik ben het geheel met Tim eens, probeer de veer weg te halen, maak zoals Tim voorstelt begeleiders op de plaat, maar druk zonder vilt, liever een plaat grijsbord of glad dik karton als legger. De schuif die optreed tijdens het drukken komt door dat de inkt als smeermiddel gaat werken. Olie de pers goed, gebruik een minimale druk, en verhoog de druk door de legger op te dikken met papier zonder de spindels echt aan te draaien. Als de pers op de stroken MDF soepel loopt heb je genoeg druk. Succes!

 4. Allereerst iedereen heel erg bedankt voor jullie reacties.

  Mijn hoop was aanvankelijk dat er nog een en ander af te stellen zou zijn maar dat valt een klein beetje tegen. De staaf waar de geleider aan zit heeft verticaal maximaal 1mm speling dus daar vang ik het gat tussen bed en geleider niet mee op. De suggesties om met meerdere lagen (vilt) de speling op te vangen werken helaas niet. De pers wordt overigens voornamelijk voor lino- en houtsnedes gebruikt en met een dikke laag vilt nemen de afdrukken naar mijn smaak iets teveel detail van de weggesneden gedeeltes over. Het zal dus een nieuwe geleider moeten worden óf ik maak zelf de gaten voor de staaf verticaal wat groter, maar ergens vind ik het zonde om zo’n mooie pers te verzieken.

  Dat de bovenwals scheeft hangt klopt overigens, aan één kant zit een een drukveer, de andere ontbreekt. Bij het afdrukken haal ik hem eruit. Maar daar ben ik ook nog naar op zoek, een nieuw setje drukveren. Momenteel heb ik een vraag uitstaan bij een verenfabriek maar of daar iets uit komt weet ik nog niet.

  Mocht iemand daar nog een adresje voor weten houd ik me aanbevolen.

  De maat van de veer die erin zit:

  draaddikte: 4 mm

  buitendiameter: 29 mm

  lengte onbelast: 35 mm

  Als laatste heb ik nog één vraag. Ik begrijp dat je bij bovenwals aandrijving meer kans op slippen hebt maar is er misschien een manier om dit enigszins te beperken, los van de drukspindels verder aandraaien?

  Nogmaals bedankt voor al jullie input!

  Groeten,

  Robert

  Beantwoorden
 5. Beste Robert,

  Ben het met Manuel eens: zo te zien ligt de bovenste walsrol niet horizontaal en zou hij rechts iets moeten zakken.

  En een lichte ‘bons’ bij het doordraaien – de onderplaats wipt even – is niet erg, en als dat een ‘klap’ is, dan zou ik de geleiders bijstellen, door de staaf waaraan die zitten aan het frame, iets hoger te stellen.

  (Tenminste zo is het bij de LK pers.)

  Inderdaad wat Erik zegt.

  Succes

  Beantwoorden
 6. Het is een Engelshoven. Ik had er een. Engelshoven, Limburg, meer weet ik niet. Het klapperen, is het opvang rolletje juist op hoogte ingesteld? Kan dat niet met de twee boutjes aan de beide zijden van de stang waar dat wieltje aan zit? Of zitten die er niet? Mijn pers had een ongeveer drie milimeter dikke stalen plaat van een meter twintig, die klapperde niet maar gaf een klingel geluid. Ik drukte er houtsneden op af, en gebruikte hem voor drukken op locatie, hij is zo makkelijk demonteerbaar. En licht. Echt uitdrukken van een toonets heeft hij nooit lekker gedaan.

  Beantwoorden
 7. Het moet eenvoudig te verhelpen zijn. Als je de bouten los draait kan je snel zien of er rekening is gehouden met het in hoogte kunnen verstellen van deze rollen. Vaak zijn de gaten een beetje ovaal in de hoogte. Een klein wiebeltje kan geen kwaad, maar als het bed echt omlaag klapt moet dat te verhelpen zijn. Succes.

  Beantwoorden
 8. Beste Robert,

  Op mijn etspers een LK 100 van Harrie Struijk, die deze persen ook voor Peter van Ginkel maakte, was dit ook, het hoort zo, om het verschil in hoogte (etsplaat + etspapier) op te vangen, samen met twee of drie vellen vilt.

  Probeer eens een niet ingeinkte etsplaat met vilt onder de wals door te draaien.

  Succes!

  Beantwoorden
 9. Ik denk dat die speling bij het ontwerp hoort, zodat er geen rare dingen gebeuren als de plaat om een of andere reden niet goed recht doorloopt. Ik ken het van oude lithopersen.

  Met een heel stijve plaat is die speling wellicht niet meer nodig en kun je het rolletje anders afstellen, of een ander looprolletje monteren.

  Beantwoorden
  • Beste Henny,

   Daar was ik dus al bang voor, dan gaan we ook maar weer op zoek naar nieuwe rolletjes. Bedankt!

   Groet,

   Robert

 10. Beste Robert,

  Ik weet niets van etspersen, maar is zo’n vilten doek welke ik wel eens zie niet om die speling juist op te vangen zoals Tim voorstelt?

  succes, Coen.

  Beantwoorden
 11. Beste Robert,

  Elegante pers, waarvan ik nu ook de maker niet weet.

  Jouw probleem is mij niet duidelijk:

  Bedoel je met het bed de metalen plaat, of tegenwoordig vaak van morbida morbida een soort keihard trespa?

  Bedoel je met de looprol de onderwals, of het element dat midden voor en achter aan de metalen staaf zit, waaraan ook een rolelement?

  En heb je het bed met vilt onder de wals doorgedraaid?

  Met vriendelijke groet,

  Tim

  Beantwoorden
  • Beste Tim,

   Met het bed bedoel ik inderdaad de trespa-achtige plaat. Met de looprol bedoel ik de stang en roller waar de plaat overheen wordt geleid. De pers heeft er aan beide uiteindes één waardoor de plaat op 3 punten komt te rusten, de onderwals en deze twee geleiders. Nu is het in dit geval zo dat de plaat alleen maar op de onderwals en één geleider rust. Hierdoor is er aan de andere kant van de looprol een speling van ongeveer 3 mm. Op het moment dat ik aan het spaakwiel draai en het bed naar de andere helft verplaatst klapt hij op de looprol waardoor er nu aan de andere kant speling ontstaat. Volgens mij zit de onderwals te hoog maar ik heb geen idee of deze nog iets te verstellen is.

   Groeten,

   Robert

Plaats een reactie