Techniek

Coen
cfransen@zeelandnet.nl

28 september 2017

Opgedroogde klodders inkt op rollen verwijderen

Ik heb een technische vraag: hoe verwijder je opgedroogde klodders inkt van je rollen? De inkt zit er misschien al wel jaren op en ik wil de rollen niet beschadigen.

Alvast bedankt!

8 gedachten over “Opgedroogde klodders inkt op rollen verwijderen”

 1. Lieve mensen, wat een overvloed aan reacties allemaal. Bedankt!!!!

  Ik ga eerst eens even de gootsteenonstopper (loog) proberen, want dat heb ik staan.

  Ik had het al met ammoniak geprobeerd maar er zijn toch twee kleine plekjes op de rol ingevreten, ofwel eruit gekrabt. Dit omdat ik het zelf gisteren ‘even snel wou proberen.’ Dom natuurlijk. Maar voor de andere rollen heb ik nu goede tips gekregen. Heel hartelijk dank hiervoor! Top!

  Coen

  Beantwoorden
 2. Met een warme oplossing van loog lost ingedroogde inkt vrij snel op.

  Een beetje ouderwets, want dat deden drukkers al rond 1500…

  Gootsteenontstopper is heel wel te gebruiken. En dat hebben we vaak al in huis.

  Wel een veiligheidsbril opzetten en plastic handschoenen aan

  Beantwoorden
 3. Ik ken het euvel. Als de inkt op rubber zit en harder dan het rubber is heb je een probleem. Allereerst moet je kijken of de oude inkt stoort, rol de rol dun met zwart in, en druk de rol op echt vlak liggend papier af. Ondergrond, glasplaat. Zie je daar een storende tekening, dan kan je proberen wat ik deed, namelijk met een vaste hand en een loei scherp mes laag voor laag de inkt zo weg halen dat je het rubber niet raakt. Een geduld klus! Eventueel met zeer fijn carborundum papier op vlak schuurblok nat in de lengte van de rol zonder druk met veel geduld na schuren. Offset inkt is kei hard, lijnolie inkt wat zachter. De zeep methode (alkalisch) kan goed werken bij lijnolie inkt. Succes!

  Beantwoorden
 4. De bekleding van de rollen kunnen verschillen, specierollen, rubberrollen en plastic beklede rollen.

  Specierollen zullen het zeer vermoedelijk niet zijn; zo ja gelijk opnieuw laten bekleden. Rubber- en plasticrollen kan je proberen schoon te krijgen door eerst de bovenste laag van de klodders af te schrapen met een spatel zonder daarbij de oppervlakte van de rol te beschadigen. Wanneer er nog een dun laagje over is deze met jif proberen te verwijderen om daarna eerst met water en dan met rollenwasmiddel verder schoonmaken. In de handel is een zeer agressief middel in de handel doch deze is slecht voor jouw gezondheid en voor de rollen. Gaat dat alles niet dan met zeer fijne staalwol.

  Beantwoorden
 5. Ik heb een leren litho handrol schoongemaakt door eerst een week iedere dag in te smeren met groene zeep en dat dan ook iedere dag na 24 uur te verwijderen met een schraapmes (dus niet te scherp)

  Daarna dezelfde handeling een week lang met kruidnagelolie. Is weer een bruikbare leren rol geworden. Inkt zat er ook al jaren op.

  Succes

  Beantwoorden

Plaats een reactie