Techniek

Joos Wiersinga
joosmooi@dds.nl
06 14544613

10 april 2023

Wie weet wat dit is en hoe het gebruikt wordt/werd?

Mijn buurman kwam langs met een envelopje met deze dingen. We hebben ernaar gekeken en vroegen ons af wat dit kan zijn en hoe het gebruikt wordt/werd.
De letters op de spijkers zijn spiegelbeeld, niet zo hard: een loodletter krast niet in deze letters en deze letters krassen niet in een loden letter, en als ik het in zacht aluminium sla breekt de letter. Een magneet plakt niet aan de letters. Wel aan de spijkers.

De letters en tekens die in de staven zitten hebben allemaal iet met muziek te maken en zijn leesbaar/niet spiegelbeeldig. Een magneet plakt hieraan vast.

De ‘hark’ lijkt een muziekbalk trekker: 5 strepen naast elkaar

Is het voor hoogdruk/stempelen/foliedruk of diepdruk? Of?

We zijn benieuwd!

11 gedachten over “Wie weet wat dit is en hoe het gebruikt wordt/werd?”

  1. Redactie: Geweldig deze informatie en ook de filmpjes van Jan en Hendrik. Geeft maar weer eens aan dat informatie op deze site geplaatst ook instructief en interessant is en zo ook weer later nog eens te bekijken is!

    Beantwoorden
  2. Lieve lieden, dank jullie wel voor jullie informatie. Vooral de filmpjes waren erg informatief.
    Het blijft jammer dat ik zeker de eerste 10 jaar zeker geen mooie vaste graveerhand heb en dat de set van mijn buurman niet compleet is.
    Waar ik me over verbaas is dat ik altijd wel muziek gelezen/gespeeld heb, ook toen muziek nog niet op de computer werd gezet, maar ik het nooit gezien hoe het gemaakt werd. Ik begrijp nu dat muziek of uit muziekletters en stukjes enz gezet wordt òf het wordt gegraveerd. Als iets op een bepaalde manier gemaakt wordt, geeft dat bepaalde fouten. Bij graveren zou dat kunnen zijn: een scheve stok, een notenkop die net niet lekker op de lijn staat of een kras van het afschrapen. Bij muziekzetwerk zou je rijzend wit kunnen zien.
    Ik heb nooit iets gezien. Dankjullie wel, ook namens mijn buurman

    Beantwoorden
  3. Blind ben ik niet Karel, maar heb je wel eens een partituur in je handen gehad? Daar staan behalve noten ook letters! En het filmpje maakt het wel duidelijk dat het hier om een set gaat waarmee de muziek geslagen wordt…

    Beantwoorden
    • Is dit eigenlijk een reactie van , de volledige redactie, van de heer Gravenmaker of van de heer Gravenmaker namens de redactie?

  4. Als ik me goed herinner heb ik ooit gelezen – maar zal proberen het nog ergens na te kijken – dat er niet van de loden platen gedrukt werd. Dat was te zacht om op een etspers gedrukt te worden: zou helemaal uitgewalst worden. De plaat werd ingeïnkt, het oppervlak schoon geveegd, en dan werd de plaat gefotografeerd. Het negatief werd dan gebruikt om er een lijncliché van de maken. Ik moet ergens zo’n loden plaat hebben …

    Beantwoorden
  5. Dit is materiaal om muzieknoten mee aan te brengen in loden platen. Gebruikt in speciale muziekdrukkerijen. Eerst werden de lijnen getrokken, daarna werden de noten er voorzichtig met behulp van een klein hamertje ingetikt. De platen werden net als etsen ingeïnkt, afgeslagen en gedrukt.

    Het inslaan van muzieknoten:

    En dit is een persje (links op de foto) dat werd gebruikt door een drukker in Oxford om muziek op te drukken, compleet met katrol waardoor het vilt automatisch omhoog werd getrokken. Te vinden in de Bodleian Bibliographical Press.

    Beantwoorden
    • Thomas,
      Eerst goed kijken! Het gaar hier niet om muzieknoten maar om letters…

      Gewoon om letters in te slaan op bv metaal net zoals een set voor motorbloknummers.

      Niets grafisch.

Plaats een reactie