Techniek

Thomas Gravemaker
tomscot@pnmail.nl

8 april 2020

Zetten in een cirkel

Onlangs heb ik beloofd nog wat meer afbeeldingen bij elkaar te zoeken van het materiaal dat nodig is om tekst in een cirkel te zetten.

Hierbij een afbeelding uit de catalogus van FTF. Een assortiment van 4 verschillende cirkel stukken stelt de gebruiker in staat om een tekst in 12 pt te zetten. Om een groter corps (bv. 24 pt) te zetten gebruikt men de buitenste stukken van de grote vorm en de binnen stukken van de kleine vorm. Ook een mooie foto van hoe teksten op gebogen lijnen gezet kunnen worden.

6 gedachten over “Zetten in een cirkel”

 1. Ja Jaap, die zetters bij de Staats Drukkerij en Uitgeverij hadden alles wat ze begeerden… Of bijna! Ik was er op bezoek in 1971 en keek er mijn ogen uit. Maar, wat wil je ook, de belastingcentjes werden er goed besteed. Verder alles goed met je?

  Beantwoorden
 2. Wanneer je een beetje handig bent, dan kun je zelf driehoekige stukken of andere vormen zagen uit 18 mm multiplex of ander stevig materiaal. Was de drukkerij ook in de Kerkstraat? Vlakbij de Spiegelstraat? Vr. groet!

  Beantwoorden
 3. Beste Thomas,

  Jij bent altijd goed op de hoogte, bedankt dan ook voor al die zaken die jij behandelt. In de drukkerijen waar ik in Amsterdam heb gewerkt, werkten wij nooit met die stukken. Wanneer er wat in bogen of cirkels moest worden gezet, gingen wij naar de meubelmaker in de Kerkstraat en lieten dan het desbetreffende op maat zagen. Werkte prima. De hartelijke groeten.

  Beantwoorden
  • Ja, met hout, dat waren de bekende luie en niet goed opgeleide zetters in Amsterdam, in Den Haag moeilijk te vinden, wij noemden deze luitjes, zij maakten het zetwerk af met een Jantje van Leiden.

Plaats een reactie