Techniek

Coen
cfransen@zeelandnet.nl

6 april 2020

Wat zou dit nu eens kunnen zijn?

Bij de voorjaarsschoonmaak van m’n schuur vond ik een bus vloeistof van acht. Hostmann-steinberg’sche Farbenfabrik Celle. Het etiket is echter onleesbaar geworden.
Het is een tamelijk reukloze dunne vloeistof. Qua kleur lijkt het nog het meest op olie, echter is het dunner dan olie.

heeft iemand een idee? Ik heb een vergelijkbare kleinere bus waarop schnelltrockener 461 staat. Echter deze is lang niet zo dun.

11 gedachten over “Wat zou dit nu eens kunnen zijn?”

 1. Ik heb zelf ook nog een vloeibare tackverlager staan, die is weliswaar dun maar melkachtig van kleur. Dit wordt evenals de pasta ‘sonotack’ gebruikt om de kleefkracht van de inkt te verlagen.
  Ik zou gokken op drukolie om korte inkt te lengen/soepel maken.
  Siccatief is inderdaad gekleurd.

  Beantwoorden
 2. Bedankt allen voor de ideeën! Ik ga het eens uitzoeken wat het nu precies is, want ben toch wel erg nieuwsgierig geworden. Overigens heb ik nu niet veel vrije tijd hoor door die lockdown. Juist het tegenovergestelde, het is nu 21:30uur en ben eindelijk klaar met m’n dagelijks werk. Zal blij zijn als we deze periode achter ons kunnen laten.

  Groet Coen.

  Beantwoorden
 3. Cobalt droger is meestal pasta, of pastueus in ieder geval. Daarvan heb ik ook nog zo een oud blik staan, en dat is pasta-achtig. En droogt inderdaad zeer goed. Maar kan zijn hoor dat er een vloeibare variant bestond.

  Beantwoorden
  • Heb hier ook een blik cobalt dryer staan. Beetje rood-paars van kleur en dunner dan yoghurt.
   Omdat het volgens mij verboden is en zeer giftig, gebruik ik het niet meer.
   Deed altijd een mespuntje door de etsinkt bij het drukken van een oplage, bij ‘droogdrukken’ (1e dag een kleur drukken met cobalt, tweede dag ook, papier na drukken in plastic zodat het niet indroogt. 3e en vierde dag: tweede drukgang met cobalt, papier weer in plastic. 5e en zesde dag laatste drukgang, papier in droogrek)

 4. Verdunner voor olie basis inkten. Ik heb zelf ook nog 2 van die bussen. Die dus nooit van zijn leven nog op raken 🙂 Huidige oliebasis inkten hebben dat zelden nog nodig.

  Beantwoorden
 5. Beste C. Fransen,

  In die blikken van Hostmann-Steinberg zaten vroeger ook Cobaltdroger en Inktverdunningsmiddel. Even uitproberen en u weet het. Smeerolie heb ik nooit in die blikken gezien, hetgeen niet uitsluit dat dat het wel kan zijn. Met vriendelijke groet, Peter.

  Beantwoorden
  • Hier ga ik in mee, met als aanvulling dat cobaltdroger meestal een donker paarse kleur had en de verdunnen enigszins transparant. Dus ik vermoed het laatste, wel heel spaarzaam gebruiken.

 6. Zo te zien, heeft Coen tijdens de huidige lockdown nu eens wat tijd om wat op te ruimen.

  Dit soort koperen potten waren er vroeger in vele maten, ze werden gebruikt om vloeistof op zetsel en olie op lagers van machines aan te brengen, met een veer in de afsluiter, om verdampen te voorkomen, of een lange tuit om de olie op de gewenste plaats te bezorgen…

  Tegenwoordig is alles van plastic dat daarvoor wordt gebruikt…

  Beantwoorden
  • Deze potten waren daar niet voor bedoeld John, dat waren heel andere potten. De tuit die jij omschrijft gingen en gaan IN DE POTTEN.

Plaats een reactie