Een muur, los in 't landschap. Dromen van een Haagse graficus, 1924-1925
Stichting De Lantaarn, 2024
Formaat: 21 × 15 cm
Aantal pagina’s: 80
Oplage: 60 exemplaren exemplaren
€ 15
Deze uitgave is uitverkocht.
Arend Hendriks – Dromen van een Haagse graficus, 1924-1925
Arend Hendriks (Amsterdam 1901 – Wassenaar 1951) was een grafische kunstenaar, tekenaar, docent en auteur die tijdens zijn leven niet minder bekend was dan M.C. Escher met wie hij ook samen heeft geëxposeerd. Zijn beste etswerk kenmerkt zich door een verbluffend knappe techniek en een diepe natuurlyriek. Vrij onbekend is dat hij ook een formidabel tekenaar was, vooral van portretten. Dit omvangrijke tekenwerk bevindt zich in een privécollectie en is vrijwel nooit in de openbaarheid verschenen.
Arend Hendriks, die docent grafische kunst was aan de Academie te Den Haag, stierf betrekkelijk jong en verdween sindsdien in de vergetelheid, hoewel zijn grafische werk ruimschoots aanwezig is in prominente museumcollecties, ook in het buitenland. Behalve kunstenaar was Hendriks ook een begenadigd auteur, onder andere van een handboek over de etskunst. Tot zijn nagelaten werk behoren twee schriften waarin hij in 1924 en 1925 zijn dromen noteerde. In surrealistische beelden schetsen deze aantekeningen zijn leven als jonge, vrije kunstenaar in Den Haag. Uitgebreid komen in deze aantekeningen ook ‘kunstpaus’ H.P Bremmer en kunstenaarsvrienden als Rudolf Bremmer, Jo Lodeizen en Cees Tromp voor.
Deze uitgave bevat een eerste uitgave van deze unieke dromenschriften van Arend Hendriks. De tekst wordt voorafgegaan door een uitgebreide biografische schets van Arend Hendriks door Jan Paul Hinrichs, grotendeels gebaseerd op onbekende documenten uit het Arend Hendriks-archief dat zich in privébezit bevindt. Het boek bevat 29 afbeeldingen: foto’s van Arend Hendriks, van wie niet eerder een foto openbaar is gemaakt, en van zijn werk, ook veel van onbekend materiaal uit hetzelfde privébezit. Het geheel biedt een veelzijdige introductie op het leven en werk van een onbekende meester.
Wat mooi dat dit boek is verschenen, zelf heb ik wel zijn boek over etsen gelezen, daar kwam voor mij naar voren een heel gedreven kunstenaar, die rechtlijnige opvattingen had over de etskunst. Kleuretsen waren bijvoorbeeld uit den boze.
Enkele jaren geleden werd mij door Herma Steur gevraagd of ik de etspers die zij in bezit had, en die afkomstig was van Arend Hendriks, wilde overnemen. Maar omdat ik voorzien was heb ik dit aanbod, na enige twijfels toch afgeslagen. Niet veel later is onder dubieuze omstandigheden deze etspers verdwenen en tot op heden onvindbaar.