Rob Over de Linden
Barak 18 & 19
Ovira Linda, 2020
Formaat: 15,5 × 22,5 cm
Aantal pagina’s: 54
Oplage: 80 exemplaren
ISBN 978-90-9033174-4
€ 45,50, afhalen in Hoofddorp of kosten koper

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Barak 18 & 19 (€ 45,50, afhalen in Hoofddorp of kosten koper) bij Ovira Linda. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Ovira Linda (oviralinda@hotmail.com).

Barak 18 & 19 (gebrocheerde uitgave)

Vandaag 5 mei en zeer toepasselijk in deze tijd van het 75 jaar herdenken van de vrijheid is deze dag gekozen als verschijningsdatum van dit boekje.

Barak 18 en 19 in Sachsenhausen was in de oorlog de plek waar de grootste valsemuntercentrale ooit was gevestigd. Opgenomen zijn nog niet eerder gepubliceerde stukken, waaronder het verhoor van één van de zes Nederlanders die samen met 141 andere Joodse lotgenoten uit 13 Europese landen, gedwongen werden door de nazi’s, de Britse bankbiljetten na te maken.
Zij hebben het verblijf daar allen overleefd en daarom heb ik het opgedragen aan iedereen die de oorlog niet overleefd hebben.

Na jaren van onderzoek en vergaren van de juiste informatie heb ik zelf in de afgelopen maanden dit boekje, 54 pagina’s, geheel met de hand gezet, gedrukt, genaaid (door Thekla Ahrens) en gebonden in softcover. Er zijn 4 pagina’s met afbeeldingen in opgenomen die in offset gedrukt zijn door P. Ter Voort van de Polanenpers. De oplage is 80 exemplaren. Gedrukt op 100 grams vergé watermerkpapier Kentucky Old Linen. Alle exemplaren met de hand genummerd.

Voor informatie over de verkrijgbaarheid kunt u mij mailen, boekje is niet in de boekhandel te koop.

Er verschijnt in de komende maanden ook een beperkte uitgave in een gebonden linnen harde band in een oplage van 45 exemplaren.
Intekenen kan via mijn mailadres oviralinda ad hotmail.com

4 gedachten over “Barak 18 & 19 (gebrocheerde uitgave)”

 1. Dit wil ik de bezoekers van deze pagina niet onthouden: Het boek werd als een van de 48 mooiste Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven uitgekozen voor ‘Mooi Marginaal 2020-2021’. Dit is het juryrapport over ‘Barak 18&19’:

  Dit 53 pagina’s tellende boek is een verslag over de productie van valse Engelse ponden door dwangarbeiders in Duitsland gedurende de Tweede Wereldoorlog.
  Het bevat krantenartikelen, brieven en een uitgebreid rapport over vervalsingen. Op het eerste gezicht lijken de teksten facsimile’s maar de oplettende kijker constateert dat we van doen hebben met drukwerk met losse letters. Geen replica’s dus, maar onvervalste handarbeid.
  Alleen de specimen van de Engelse ponden, met valsheidskenmerken, zijn in facsimile. Alle pagina’s zijn met de hand gezet uit zeven verschillende lettertypen, evenals het rapport dat werd gezet uit de Schrijfmachineletter.
  Een mooi onderzoek en met grote technische kennis tot een heel bijzonder boek gemaakt.
  (Deze uitgave staat in Mooi Marginaal. De gebonden versie is exact gelijk)

  Beantwoorden
 2. Goedemorgen allemaal,

  Onze vriend Rob Over de Linden heeft 5 mei, zeer toepasselijk in deze tijd van het 75 jaar herdenken van de vrijheid zijn eerste boekje gepresenteerd.
  Rob is vanaf 2003 bezig geweest om het materiaal te verzamelen en ik kan jullie vertellen dat hij dat met veel passie heeft gedaan.
  Natuurlijk een exemplaar voor ons reserveren Rob!!

  Met vriendelijke groet,
  Frans en Wil Stukart

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Uitgeverij Ovira Linda