De Bijl/The Ax
Lies Verdenius, 2016
Formaat: 17 x 48 cm
Aantal pagina’s: 23
€ 1500

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave De Bijl/The Ax (€ 1500) bij Lies Verdenius. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Lies Verdenius (litholies@gmail.com).

De Bijl

omslag-de-bijl-lies-verdenius

Geïnspireerd door grote boomstammen in de werkplaats van mijn man, meubelmaker, en dankzij prachtige vellen Japans papier, maakte ik afgelopen winter krijt rubbingen van deze enorme schijven met soms een doorsnede van meer dan een meter! De leeftijd van de bomen kon ik aflezen aan de jaarringen, die duidelijk zichtbaar zijn in de rubbingen. De oudste was 72 jaar.

Natuurlijk kriebelde het om met dit materiaal ook een boek te maken en wel van een groot formaat. Hiervoor gebruikte ik lange stukken Chinees papier, die dubbelgevouwen in het boek zitten. Er zijn ook inkt rubbingen van het schors van de boom in verwerkt. Ik vond een Japans gedicht “De Bijl” uit de 18e eeuw, dat een mooie sfeer geeft aan de rubbingen. De Japanse kunstenares Yoshimi Miyamoto schreef het gedicht met de hand op de eerste pagina. De haiku is van Buson Yosa, Japan (1716–1783)

De slag van een bijl
En opeens die geur
Van vers winter hout

Het begrip van de vergankelijkheid van de natuur en het leven wordt verbeeld in stempels van Japanse karakters voor: levenscyclus, jaarringen, groei, litteken, levensloop, middelpunt en kettingzaag. Ze schijnen door de transparante pagina’s heen en verbinden zo de rubbingen.

Op de achterste pagina is een vertaling van het gedicht in het Nederlands en Engels gedrukt. Het boek is op Japanse wijze gebonden.

Het boek zal samen met een aantal grote rubbingen voor het eerst geëxposeerd worden in Leiden, tijdens de Maand van de Grafiek op de tentoonstelling IN DRUK bij Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9A, 2311 SZ Leiden. Opening: zondag 2 oktober om 16.00 uur. Tentoonstelling t/m 16 oktober 2016.

2 gedachten over “De Bijl”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van