Patrick Coenye & Mark Insingel
Parallel
Patrick Coenye, 2015
Formaat: 24 x 25 cm
Aantal pagina’s: links 3, rechts 21
€ 50

Deze uitgave is uitverkocht.

Hommageboek ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van dichter Mark Insingel

22 - TENTOONSTELLING - IMG_0257

Mark Insingel publiceerde in 1969 de poëziebundel Perpetuum Mobile. Deze bundel staat bekend als de eerste concrete poëzie in het Nederlands. Hij schreef poëzie, essays, romans en verhalenbundels. Zijn werk werd vertaald in het Frans, het Duits en het Engels. Hij nam deel aan internationale manifestaties en tentoonstellingen. In 2005 kreeg hij de Publieksprijs voor de beste poëziebundel met Niets – 21 liefdesgedichten en, recenter nog, mocht hij de Provinciale Prijs voor Letterkunde 2012 van de Provincie Antwerpen voor Lang leven in ontvangst nemen.

Mark Insingel werd op 3 mei dit jaar 80 jaar. Die verjaardag werd in het Poëziecentrum te Gent gevierd met een hommagenamiddag op 23 mei. Een aantal dichters kwamen bij die gelegenheid voordragen uit eigen werk. Die namiddag was meteen ook de vernissage van de tentoonstelling met nieuw grafisch werk Patrick Coenye.

Speciaal voor die gelegenheid maakte Patrick Coenye een bibliofiele uitgave. Deze omvat tien door Mark Insingel zelf gekozen gedichten en tien originele lithografieën van Coenye, door hemzelf getekend en gedrukt in zijn grafisch atelier ARTPRESS te Koksijde. Prof. Lars Bernaerts schreef een inleiding en Hendrik Verschave zette en drukte de teksten in de Bembo en de Pascal op de handpersen van zijn ‘2 Zoete Lievekes Pers’ te Alveringem. Het boek heeft de vorm van een leporello gekregen van links 3 blz en rechts 21 blz met, opengeplooid, een totale lengte van zowat 5,5 meter.

Elk boek is individueel genummerd en door zowel Insingel als Coenye getekend. Het is te koop in het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent en ook via het emailadres van Patrick Coenye. De tentoonstelling in het Poëziecentrum is nog gratis te bezoeken tot 13 juni.

Meer foto’s van de leporello zijn te bekijken via deze link.

Plaats een reactie

Meer uitgaven van