Pien Rotterdam
Sea of Things
Water Leaf Press, 2014
Formaat: 11 x 10,5 x 1,3 cm gesloten, 20 x 30 cm uitgevouwen
Aantal pagina’s: 15
Oplage: 14 exemplaren
€ 115

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Sea of Things (€ 115) bij Water Leaf Press. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Water Leaf Press (pien@waterleafpaperandwords.com).

Sea of Things

Bij Water Leaf Press is onlangs verschenen Sea of Things, een boek over selecteren en verzamelen: van stenen en scherven tot flarden tekst en plaatjes. Maar het gaat ook over de aard van fragmenten, het maken van nieuwe patronen uit fragmenten, over het verband tussen patroon en ritme, en over de ervaring van het lezen van fragmenten en patronen. Er wordt een verband gelegd met oudere opvattingen van lezen en verzamelen.

Terwijl de lezer de tekstfragmenten één voor één ontvouwt, ontstaat er een gedetailleerd beeld van witte koralen in een turquoise zee, waarbij de tekstfragmenten naar de achterkant van het boek verdwijnen en de centrale tekst uiteindelijk, omringd door koralen en cel-achtige patronen, in de zee dobbert.

Uiteraard kunnen de tekst- en beeldfragmenten ook in willekeurige volgorde worden gelezen terwijl de quadranten van het boek worden uitgevouwen en weer opgevouwen. De vorm van het boek benadrukt op deze manier dat het tactiele en het interactieve essentiële aspecten van het lezen zijn.

Qua vorm is Sea of Things is een interpretatie van het door de Amerikaanse boekkunstenaar Keith Smith ontworpen ‘border book’; de naam verwijst naar de manier waarop het boek in uitgevouwen toestand een rand om de centrale tekst vormt, waarbij het boek zes keer zo groot wordt als in gesloten toestand. Het door mij gemaakte papier is een mengsel van kozo (papiermoerbei) en katoen, de fijne witte koralen zijn in het papier gedrukt met zeer fijne papierpulp, terwijl de tekst en de cel-achtige patronen zijn gedrukt in boekdruk. De binding is een variatie op een historische strengelbinding.

Sea of Things zal te zien zijn tijdens de Boekkunstbeurs in Leiden van 15 en 16 november aanstaande, en is ook te zien in het CBK Groningen van 25 oktober tot en met 30 november, als onderdeel van de tentoonstelling De Biotoop in het CBK. Het is te koop via mijn website.

Gegevens

Border book met harde platten van boekbord bekleed met handgemaakt papier van katoen/kozo.

Schutbladen van handgemaakt katoen/abaca-papier met maïszijde.

Koralen in het papier gedrukt met zeer fijne papierpulp, celpatronen erop gedrukt in boekdruk.

Tekst (Engelstalig) in boekdruk op handgemaakt kozo/katoen-papier; gezet uit de Atlas en Atlas licht.

Katernen vormen vier kwadranten die uit te vouwen zijn tot twee pagina’s met beeld aan de ene kant en 12 teksten aan de andere; dubbelzijdig handgemaakt papier; vier centrale text pagina’s.

Boekontwerp, tekst, beelden, papier, pulpdruk (= hybride zeefdruk met papierpulp), boekdruk, en bindwerk door Pien Rotterdam

www.waterleafpaperandwords.com

Plaats een reactie

Meer uitgaven van