Techniek

Jan Klerken
j.klerken@gmail.com

10 mei 2018

Drukcilinder zakt te laag

Door slijtage kan de drukcilinder verder zakken dan de gewenste hoogte (foto 1) van de drukstand. Dat is nogal lastig omdat dit ten koste gaat van loden letters en de legger. Dit is te verhelpen door de twee stelschroeven bovenop naar beneden te draaien (foto 2).

Als dit ook niet meer helpt is er een andere mogelijkheid om de cilinder iedere keer op precies dezelfde hoogte te laten zakken (foto 3) in mijn geval de Hollandse hoogte. Een kunststof plaatje zorgt ervoor dat de hendel, waarmee de cilinder al of niet op druk kan worden gezet, steeds op dezelfde drukhoogte wordt gehouden (foto 4). Er moet aan beide zijden een plaatje worden geplaatst.

Dit euvel kan zich voordoen bij de Korrexpersen Hannover, Berlin of de damespers Stuttgart.

3 gedachten over “Drukcilinder zakt te laag”

 1. @Thomas,

  Aan weerszijden van de drukcilinder zijn twee schijven die over de looplijsten gaan die naast de tandheugel liggen. Het leuke is nu dat de drukcilinder, waar dus de legger op gespannen wordt, ten opzichte van het bed in hoogte kan variëren. Die drukcilinder kan dus op druk of van druk gezet worden. Dat zorgt ervoor dat de drukvorm niet op het leggervel wordt afgedrukt als de cilinder weer naar links wordt gedraaid.

  Om de cilinder precies op de juiste drukhoogte krijgen is er een inkeping aangebracht die door een nokje wordt geblokkeerd. Als die inkeping versleten is schiet de drukcilinder iets door en komt dan te laag te hangen. Met de stelschroeven van foto 2 kun je dat nokje iets harder in die inkeping duwen. Bij mijn pers had dit ook geen effect meer zodat er een andere oplossing noodzakelijk was en zoals Bertie al aanhaalde was daar de deskundige hulp van Tjitze bij nodig.

  Het werkt nu weer perfect.

  Hopelijk heb ik jouw twijfel hiermee weg kunnen nemen. ?

  Beantwoorden
 2. Mooie oplossing ja! – overigens aangedragen door Tjitze Mast, toen het aandraaien van de stelschroeven op Jans Korrex Hannover geen verbetering gaf. Ik heb onlangs met belangstelling toegekeken, toen Tjitze met precisie de tappen aan weerszijden van de cylinder aanbracht om er later de kunststof plaatjes op te kunnen bevestigen.

  Beantwoorden
 3. Jan, kun je dit wat verder toelichten? Zijn de banen waar je cylinder op lopen dan zodanig uitgesleten dat deze te laag komt? De cylinder heeft aan beide zijden banen, die op hun beurt rusten op de buitenste banen die zich aan weerszijden van het bed bevinden. Het pijltje gaat misschien wat verder naar links, maar ik betwijfel of de cylinder verder zakt…

  Beantwoorden

Plaats een reactie