Techniek

Thomas Gravemaker
tomscot@kpnmail.nl

12 mei 2018

Zakkende cilinders

Beste Jan, beste Tjitze,

Ik heb nog eens gekeken naar de twee Korrex proefpersen die ik zelf heb staan en die ik ook geheel gereviseerd heb en vraag me nog steeds af, hoe het kan dat de cilinder ‘zakt’ (zie dit eerdere bericht). De cilinder heeft aan beide zijden immers vaste ‘schmitzleiste’ die over de vaste banen op het bed van de pers lopen. De ruimte tussen de cilinder (met daarom de legger, die bij de Korrex persen rondom de 1 mm ligt) en het bed bepalen de hoogte. De cilinder gaat dus bij het ‘van druk zetten’ alleen omhoog, middels een excentriek dat zich aan weerszijden van de cilinder bevindt. Ik begrijp van dit hele verhaal hoe het blokje zou moeten voorkomen dat de cilinder verder zakt en dus ‘onder de hoogte zou staan’ werkelijk geen iota.

Ook al zouden de banen aan weerszijden van de pers versleten zijn – wat mij onwaarschijnlijk lijkt – ik zie nog steeds niet hoe een cilinder, die door zijn eigen gewicht op de rails rust en op zijn plaats wordt gehouden middels kogellagers onder en boven, zou kunnen zakken. Volgens mij klopt dit antwoord niet helemaal! Of zie ik iets fout hier?

Ik heb even de blauwdrukken van de Korrex persen bekeken en zelf nog een schematische voorstelling gemaakt ter verduidelijking. Ik wacht met spanning weer een antwoord af…

Met een hartelijke groet.

17 gedachten over “Zakkende cilinders”

 1. Ik weet het niet, maar volgens mij heeft het weinig zin om een discussie zo in het persoonlijke te trekken.

  ondergetekende weet zeer zeker niet alles, maar ik heb toch maar eens gekeken naar dat mechanisme.

  Die excentriek tilt de cilinder omhoog en een beetje naar achter (?) Het lijkt erop dat dat die extra plaatjes van Tjtze ervoor zorgen dat de cilinder niet gaat rusten op de metaalbaan maar er altijd boven bleef staan, met een spleetje tussen de cilinder en de baan waarop hij zou moeten rusten.

  Dat is een goedkope oplossing om een Franse (Belgische) pers, op Hollandsche hoogte te kunnen gebruiken. Maar dan rust de cilinder tijdens het drukken altijd op die blokjes, behalve wanneer de pers van druk is, want dan is de cilinder nog hoger.

  Een andere mogelijkheid is een hardmetalen strip aan beide kanten van de pers aan te brengen om de cilinder genoeg op te tillen tot Hollandsche hoogte.

  Dan is er nog de mogelijkheid het hele bed af te slijpen. Dat laatste kost een beetje. En daar moet je dan wel het geld voor hebben.

  Natuurlijk heb ik het ook bekeken op mijn eigen pers, dat extra plaatje… Dat zit er ook.

  Wat zou daarvan de functie kunnen zijn ?

  Het lijkt me wel degelijk origineel Korrex fabricaat.

  Als de cilinder terugkomt, — in de van-druk-stand — dan gaat de pers automatisch op druk-stand, met een harde klap. Dit plaatje vangt de excentriek handel op, zodat hij niet te ver naar beneden duikt. Je moet niet je hand daartoevallig in de buurt hebben… Ik weet niet wat er kan gebeuren, als je die twee schroeven los haalt en het plaatje wegneemt. Ik ga het niet proberen.

  De handel van de excentriek moet iets van 3 mm omhoog worden getild voor er ook maar iets

  te merken is met de hoogte van de cilinder, en hij van druk af gaat. en de cilinder dus tijdelijk niet op de metaalbaan rust.

  ………………

  Nog even iets over “Hollandsche Hoogte”, die schijnt 66 punt Didot te zijn. Maar aan het begin van de twintigste eeuw waren er nog slechts twee Nederlandsche gieterijen actief: Enschede & Zonen, en Lettergieterij Amsterdam voorheen Tetterode.

  Die twee hanteerden een iets andere standaardmaat voor hollandsche hoogte:

  Enschede : 66 – 1/24 punt Didot = 65,958 punt

  Amsterdam : 66 + 1/24 punt Didot = 66,042 punt

  Leve alle concurrentie overwegingen: 1/12 punt verschil ! Je kon als drukker in een zetsel heel moeizaam letter gebruiken afkomstig van beide gieterijen… Dan was Haarlem goed gedrukt en Amsterdam te vet en net iets teveel geletterpresst, of Amsterdam net goed en Haarlem nauwelijks leesbaar. Of er moest veel tijd worden besteed aan het toestellen van de leggger.

  Leve de klantenbinding toch ? Het lijkt erop, dat Nederlandse letterhoogte nooit als wettelijke norm is vastgelegd, en ook niet door het instituut daarvoor werd gecontroleerd.

  Om het meer compleet te maken: Monotype gebruikte .9875 inch voor Hollandse hoogte. Deel je dat door .0148 ” dan levert dat 66,114 punt Didot, nog iets hoger

  Nu gebruikte Enschede & Zonen ook Monotype machines, Ik weet niet of de die letter ook verkocht werd als Enschede-letter, er waren ook Monotype gietvormen met ronde kerven, het zou gekund hebben. Waar zouden de gietvormen van Enschede gebleven zijn ?

  Beantwoorden
 2. vervelend dat een interessante vraag zo afgezeken word, zou het niet kennen zijn dat de persen van oorsprong een andere hoogte hebben .

  Beantwoorden
 3. Een trieste en zure reactie, Jan Klerken! Het laatste wat ik probeer te doen is om mensen ‘aan te vallen en af te zeiken’. Ik probeer om juiste antwoorden te vinden op dit soort vragen. Ook ik werk met drukpersen, dagelijks en beroepsmatig. Ik reviseer persen, stel ze af en help beginnende en gevorderde drukkers met advies en informatie. Ik kijk dus naar het probleem en stel een vraag, en daarop kreeg ik een niet bevredigend en vaag antwoord. Ik pak mijn ‘nietszeggende informatie’ erbij en probeer het probleem te analyseren. Wat kreeg ik hiervoor terug? Uw wrang, snerend en ontgoochelend antwoord.

  Beantwoorden
 4. Nou nou Mijnheer Klerken… Zuur hoor. Jammer. Waarom voelt u zich zo aangevallen? Jammer, die toon, voor dit fijne forum. Thomas probeert op een beleefde toon een technisch vraagstuk verder uit te zoeken. Ik ken hem als een fijne man met een zeer degelijke kennis van dit soort persen – en pakken ervaring. Waarom dan toch zo aanvallend? Overigens zijn die werktekeningen allesbehalve nietszeggend, voor wie ze wil begrijpen …

  Beantwoorden
 5. beste Thomas,

  Dit is mijn laatste opmerking in verband met dit onderwerp.

  Als mijn intentie om eigen ervaringen/oplossingen met anderen te delen met alle middelen, zoals nietszeggende werktekeningen, in twijfel worden getrokken bedenk ik mij een volgende keer wel voordat ik dat op Drukwerkindemarge aanbied.

  Bovendien, gefeliciteerd met jouw zelfkennis.

  Beantwoorden
 6. Dag allen

  Kan het dus dat wat Harry A. zegt over zijn pers, ook voor deze persen geldt? Een manier is om de persen op Franse/Duitse hoogte ‘om te bouwen’ naar Hollandse hoogte? (ik veronderstel dat de Berlin waarvan hierboven sprake geen verstelbaar bed heeft). Lijkt me vrij eenvoudig te testen (te zien) met een rollenmaatje op Franse hoogte?

  Ik vraag me dan wel af of de plaatjes aan beide zeiden dan de het hele gewicht van de cilinder dragen tijdens het drukken, en welk effect dat heeft op de druk.

  Groet

  Beantwoorden
 7. Beste Hans, Jan en Tjitze, ik heb nog steeds geen plausibel antwoord op mijn vraag hoe het kan dat de cylinder doorzakt, terwijl deze in ‘druk’ stand op twee stalen rails loopt? De cylinder kan toch niet onder de rails zakken? Het excentriek beweegt de cylinder alléén opwaarts wanneer de cylinder ‘van druk’ wordt gezet…

  Beantwoorden
 8. Beste Thomas en andere ongelovigen,

  Uit de ervaring van Jan Klerken met geplette letters, en de diepe afdruk op de oude legger (waarna een vorige eigenaar de pers jarenlang ongebruikt liet), mag al blijken dat het geen sprookje is. Ik heb mijn Korrex Berlin, bouwjaar 1960, gekocht in 1988. Ook die pers heeft een metalen plaatje (alleen aan de voorzijde) om de dalende cilinder op te vangen. Het is zo te zien geen oorspronkelijk onderdeel, maar zat al op de pers bij aanschaf via de firma Mekes. De constructie was een van de eerste dingen die Jan Klerken opvielen, toen hij eens naar deze Berlin kwam kijken.

  Beantwoorden
 9. Dit ontving ik van Harry Arentsen via de e-mail: 1 van onze testpersen is ons verkocht als zijnde op hollandse hoogte, maar bleek franse hoogte.

  daar dacht men eerst als verklaring nl. ook dat de cilinder te ver zakte.

  voorstel was toen ook om nokjes te plaatsen.

  wij hebben er toen voor gekozen om het bed naar hollandse hoogte te laten slijpen, geen dag spijt van gehad.

  Ik ben benieuwd wat de oorzaak van het probleem straks blijkt te zijn.

  Beantwoorden
 10. Beste Jan, ik zal nu wel voor een zeurpiet versleten worden, maar ik kan er nog steeds niet bij dat de cylinder met aan beide zijden een vaste baan lager kan zakken dan de rails waarop deze banen rusten! Ook denk ik dat de reactie van Coen dichter bij de waarheid zit. Het excentriek die de cylinder omhoog brengt (van druk af) is waarschijnlijk los gekomen. Ik probeer dit op een duidelijke manier te benaderen want in de pasklare oplossing van een kunststof plaatje geloof ik niet erg. Dat is meer een lapmiddel dan het oplossen van een probleem.

  Beantwoorden
 11. @Thomas,

  Hartelijk dank voor het vele werk dat je verricht hebt maar de twee kunststofplaatjes hebben het probleem van de tè laag zakkende cilinder opgelost. De oorzaak van dit doorzakken heb ik beschreven in mijn antwoord op jouw eerdere vraag.

  Precies hetzelfde probleem had de Korrex Berlin van Hans van Eijk en ook daar is de oplossing gevonden in het monteren van twee plaatjes die de drukcilinder beletten om verder door te zakken dan de gewenste drukhoogte.

  Mocht je ooit in de buurt van Limburg vertoeven, kun je het probleem en de oplossing daarvan komen bekijken.

  Als je dit tijdig meldt staat de echte Limburgse vlaai klaar!

  De bedoeling van mijn bijdrage was om mensen die met hetzelfde probleem zitten een pasklare oplossing te bieden.

  Beantwoorden
  • Wat mij is overkomen met een gekregen Korrex. De cilinder zat een tand naast de goede plek, waardoor de grijpers niet goed grepen en, en daarom schrijf ik het, de cilinder te diep zakte. Een eenvoudige Korrexi door de cilinder goed te laten lopen is zo gepiept eindstukje met tanden weg halen, cilinder geheel naar voren laten lopen, dan kan hij vrij draaien. Tandje opschuiven, voor proef terug laten lopen, kijken of hij goed zit, en dit herhalen tot de grijpers mooi aankomen, dat wil zeggen gelijk met de papier inleg tafel. Als de pers HH is zal hij die stand ook aannemen. Zie ook de hoog-laag wijzer.

 12. Ik ben verder niet bekend met korrex, maar zou het dan niet kunnen dat de meter die aangeeft hoe hoog de rollen staan verkeerd afgesteld staat? Het is maar een idee natuurlijk.

  Beantwoorden

Plaats een reactie