Techniek Kreatief met Korrex

Techniek

Hans van Eijk
bonnefantpress@gmail.com

13 mei 2018

Kreatief met Korrex

Gelukkig is er weer eens een onderwerp waar wij onze tanden op stuk kunnen bijten. De recente opmerkingen over Hollandse of Franse hoogte, van de persen of van de letters van de LA of Joh. Enschedé, staan hier geheel buiten, en lijken meer op een afleidingsmanoeuvre. Ik weet zeker dat Jan Klerken de hoogte van zijn pers kent en controleert.

Slijtage, de staat van de excentrieken en de afstelling van de bouten bovenop de pers tellen zwaar mee. De metalen plaatjes op de persen van John Cornelisse en van mij bevinden zich alleen onder de hendel om de cilinder van druk te zetten: ze vangen de klap op waarmee de hendel naar beneden komt. De cilinder rust daar natuurlijk niet op: je kunt de hendel gering op en neer bewegen, zonder dat ook de cilinder beweegt. Daarmee is gelijk gezegd dat ik de oplossing bij de pers van Jan K niet gezien heb en niet kan beoordelen.

Tot er een cursus ‘Kreatief met Korrex’ onder leiding van Tjitse Mast wordt georganiseerd, raad ik Thomas en andere belangstellenden het bekende boek ‘Zen and the Art of Korrex Cylinder Maintenance’ (Robert M. Pirsig, 1974) te lezen.

1 reactie op “Kreatief met Korrex”

Een reactie plaatsen

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten die op de site verschijnen per mail ontvangen? Schrijf u dan in door hieronder uw ­adres op te geven.

U ontvangt één keer per dag rond 12:00 uur een mail met alle berichten die op de site zijn geplaatst.
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de verzending van deze berichten, en nooit ter beschikking gesteld aan derden. U kunt op elk gewenst moment de verzending van berichten stopzetten, waarna we uw e-mailadres uit ons systeem verwijderen.
Na het invullen van uw e-mailadres ontvangt u een e-mail met een link waarmee u uw inschrijving kunt bevestigen.