Techniek

Tim Hinterding
hapipiko@protonmail.com

5 juli 2022

Etspersperikelen

Op Marktplaats worden nog wel eens mangels aangeboden als etspers. Mogelijk is degene die dit aanbiedt zelf niet op de hoogte.
Aardig is wel dat ik vandaag een – zeer prijzige – Veenendaal etspers zag op Marktplaats, waarvan de walsen dik in de menie zijn gesmeerd. Uiteraard met goede bedoelingen, want een rol mag niet al te veel roesten. Maar als je met die dikke menie ook de geslepen lijn op de wals dichtsmeert, dan loop je wel de kans dat bij het drukken de grip op het vilt niet optimaal is en de wals slipt, met alle gevolgen voor de afdruk.
Juist de geslepen lijn zorgt voor goede grip tussen wals, vilt en papier.

Voor degene die zelf een kijktje wil nemen: www.marktplaats.nl/v/antiek-en-kunst/kunst-etsen-en-gravures/m1858357531-etspers

4 gedachten over “Etspersperikelen”

 1. Fijne pers, leve de Opel
  Maar haal toch snel de ijzermenie van de wals voor je hem koopt. Misschien zit er roest onder, dat halveert de prijs van de pers. Verf afbijt, en voorzichtig schrapen. Of vraag garantie en geld terug bij roest.

  Beantwoorden
  • Hoi Manuel,
   Er zit roest onder, ik heb de aanbieder gevraagd waarom er menie op zit.
   hij antwoordt: ‘Na een pause vh werk waren de walsen roestig. Schoongemaakt en toen maar gemenied. Die menie kan er indien nodig ook weer af.’

   Tuurlijk kan het er af, maar dan heb je dus roestige walsen, als dit niet te diep geroest is, valt het schoon te maken, anders walsen af laten draaien bij een metaalbedrijf.

 2. Al was de etspers in goede en juiste staat. Dan nog is 1.250 Euro een berg geld. Voor een dergelijke Veenendaal etspers in goede staat mag de prijs hooguit 750 Euro zijn.

  Beantwoorden
  • Meneer Veenendaal zei mij ooit zelf dat hij een Van Ginkel etspers zag als een Mercedes, en zijn eigen pers als een Opel.
   Een van Ginkel etspers van die breedte brengt tweedehands ongeveer 800 euro op, en voor een Veenendaalpers zou ik tussen de 600-700 euro betalen.

Plaats een reactie