Techniek

Bertie van der Meij
mail@bertievandermeij.nl

6 juli 2022

Heeft zo’n afdruk een naam?

Om te voorkomen dat er inktresten van de drukvorm op de legger terechtkomen leg ik op mijn proefpersje na iedere afdruk een vel papier op de drukvorm of het zetsel voordat ik de cilinder weer terug laat rollen. Op dat vel papier (ik gebruik soms hetzelfde vel voor een hele drukgang) kan dan een unieke afdruk komen te staan, die er soms heel leuk uitziet.

Heeft zo’n afdruk een speciale naam? Ik dacht aan weerdruk, keerdruk, tegendruk, maar dat is het allemaal niet.

13 gedachten over “Heeft zo’n afdruk een naam?”

 1. Hoi Bertie,
  Wat heb je een interessant en leuk proces op gang gebracht met jouw vraag. Ik heb het met plezier gevolgd en jouw “echodruk” spreekt me zeer aan. In mijn drukprocessen heb ik “gelukkig” regelmatig onverwachte resultaten. Ik hou ervan om die dan als een nieuw startpunt te zien. Heerlijk.

  Beantwoorden
 2. Ik houd hier heel erg van. Ik noem het een cadeautje. Officieel zou ik het monoprint durven noemen. Soms is het ook een prachtige achtergrond voor een volgende druk.

  Beantwoorden
 3. De drukcilinder staat te laag bij het teruggaan mag de cilinder het zetsel niet raken. Er bestaat geen naam voor omdat het niet goed is dat bij teruggaan de cilinder de vorm raakt. De manier is dus niet goed.

  Beantwoorden
 4. Dank voor het meedenken allemaal! Er waren leuke suggesties, maar ik vond geeneen term echt helemaal van toepassing — sommige hebben al een andere betekenis (misdruk, ghost print), andere zijn te weinig specifiek voor het druksel dat ik bedoel. Nu heb ik zelf maar een term bedacht die ik ervoor zal gebruiken: echodruk. Ik hoop dat er nog veel mooie echodrukken van mijn pers af zullen komen.

  Beantwoorden
 5. De term ‘inschiet’ komt misschien in de richting, maar dekt de lading ook niet helemaal.

  Bob Ross zou het ‘happy accidents’ noemen…

  Beantwoorden

Plaats een reactie