Techniek

sjaklien euwals
sjaklieneuwals@hotmail.com
0034 608265509

9 juli 2022

Wie kent/heeft een koppelrempook???

Wie weet raad? Ik ben op zoek naar een koppelrempook (geen idee of het ding zo heet). In het Spaans heet het een embrague. Het is een pook die zit tussen het vliegwiel en de pers, bijvoorbeeld bij een Minerva pers. Nou heb ik geen Minerva, maar wel een Gally pers, maar eentje zonder merk. Ik heb ook geen idee of z0’n pook aan mijn pers te koppelen is, maar het is het proberen waard.

Mijn vragen: heeft iemand zo’n pook, zou er ergens een losse te krijgen zijn en kan die aan mijn pers bevestigd worden?

Ik ben heel benieuwd, dank alvast voor het reageren.

Zonnige groet vanuit Andalusië!

 

8 gedachten over “Wie kent/heeft een koppelrempook???”

 1. Goede dag nogmaals Sjaklien,

  Ik lees de verschillende reacties en bemerk dat je iets toe wil voegen aan de pers. Mijn advies was dus niet juist, ik was in de veronderstelling dat je het onderdeel (handel) kwijt was en de pers dus incompleet. Excuus dat ik dit verkeerd begreep.

  Een frequentieregelaar is een hele goede oplossing om de snelheid van de motor te regelen en zodoende meer tijd te hebben om het papier in te leggen. let wel dat de motor geen koeling meer heeft als hij erg ver terug moet in toeren, uiteindelijk geeft deze dan de geest, hij is daar als het een oudje is niet op gemaakt.

  Wel vraag ik me af of er origineel een weerstandkast bij deze machine hoorde. Daar kon men vroeger de snelheid mee regelen, je ziet dat vaak bij oude persen. Die van jou draait dus op volle snelheid van de motor en ja, dan moet je zeer bedreven zijn.

  Wij hebben marktplaats voor het zoeken naar een koopje. Als je op frequentieregelaar zoekt kom je erg veel tegen. kijk op de motor naar het typeplaatje en schrijf op hoeveel watt de motor is. Dan kan je er de juiste bij kopen. Hoeft niet duur te zijn zo’n ding. Ik ga er wel van uit dat je een 3 fase motor hebt, hij loopt dus op 3 velden. Zo niet dan heb je echt een techneut nodig om de klus te klaren.

  Succes nogmaals

  Frans

  Beantwoorden
  • Hallo Frans,

   Oorspronkelijk zat er een trappedaal aan mijn pers, maar die heb ik cadeau gegeven aan drukkersvriend die er een nodig had en ik toch overging op drukken met een motortje. Als mijn originele pers een trappedaal had, was er waarschijnlijk ook geen weerstandkast.
   Ik heb een eenfasemotor, 1.1 Kw, 1500 T, 230 V, dus dan is een frequentieregelaar niet mogelijk toch? Jmmer.

   Nogmaals veel dank voor je reantie en een zonnige groet,
   Sjaklien

 2. Ha Sjaklien,

  Er is sprake van enige spraakverwarring. Jouw pers heeft links van het vliegwiel een rem, geen remkoppeling. Wat jij wilt is een koppeling installeren rechts van het vliegwiel, op de as tussen het vliegwiel en de degel. Dan zou je de pers ‘uit de versnelling’ kunnen zetten, net zoals je een koppeling in een auto gebruikt.
  Als daarin bij de bouw van je pers niet voorzien is, is het nagenoeg onmogelijk op dat achteraf te realiseren. En als het technisch al zou kunnen zou het je in ieder geval erg veel geld gaan kosten…

  Als het je erom te doen is makkelijker te kunnen inleggen, is het veel simpeler een goede elektricien in te schakelen. Die kan een regelbare weerstand installeren, zodat je de snelheid waarmee de motor van de pers draait kunt instellen (waar Henk ook al aan refereerde).

  Beantwoorden
  • Hola Sander,

   Het klopt precies zoals jij mijn vraag omschrijft, ik zou graag de machine uit de versnelling halen met een koppeling zoals die in de Minerva zit , maar als een machine niet gebouwd is op de mogelijkheid om zo’n ding toe te voegen, tja dan houdt het op. Ik was er al bang voor, maar: niet geschoten….altijd mis.
   Zo´n elektrisch regelbare weerstand inbouwen, dat is inderdaad nog het beste idee. dat heeft een Spaanse drukker me hier ook aangeraden. Volgens hem kost z0’n kastje me wel iets van 300 euros, dat lijkt me wel veel?
   Ook jij Sander bedankt voor je reactie en meedenken én voor het plaatsen van het filmpje. Het is wel een heel mooi systeem die koppeling, vind ik.

   Zonnige groet,
   Sjaklien

 3. Hallo Frans,

  Leuk dat jij de naam weet van het onderdeel, koppelingshandel dus. Dat zoiets realiseren aan een ander type degel wel haast onmogelijk zou zijn., daar was ik al bang voor. Maar jij hebt dus iets bedacht wat dezelfde functie zou kunnen uitoefenen. Hoe gaat ik dat in mijn beste Spaans uitleggen aan een bedrijf hier in Andalusië waar ik woon. Ik zoek nog even verder naar een andere oplossing.
  In ieder geval erg bedankt voor je reactie en meedenken.

  Zonnige groet,
  Sjaklien

  Beantwoorden
 4. Dag Sjaklien, als ik het zo bekijk, werkt de koppeling voor de aandrijving en de rem van de pers met de, zo te zien, originele hendel.
  Ik ken wel de constructie van een Victoria degel, die was rechtstreeks gekoppeld aan het vliegwiel en een vergelijkbare hendel deed je van je af om te remmen. Voor de snelheid was er een regulator (weerstand) aan de muur, die draaide je eerst terug naar nul om daarna te remmen. Dan stonden motor en vliegwiel ook stil.

  Beantwoorden
  • Hallo Henk,

   Leuk dat je reageert. De remkoppeling die jij bedoelt is niet hetzelfde als waar ik naar op zoek ben. Aan mijn Gally-pers zit net als bij een Victoria-degel ook een remkoppeling links aan de buitenkant van het vliegwiel, die je naar links duwt om te remmen. Maar dan staat alles stil. Het mooie aan de koppeling op het filmpje is dat het vliegwiel (op een motor) gewoon blijft draaien terwijl alleen de degel stilstaat. Dit is heel handig om het papier rustig in te kunnen leggen vóór het afdrukken.
   Mijn motor heeft maar 1 snelheid en ik kan helaas niet zo snel papier inleggen, na druk eruit halen en weer opnieuw papier inleggen. Ook niet als ik de druk er telkens afhaal.
   Nou ja, ik zoek nog even verder.
   Dank voor je reactie en meedenken.
   Zonnige groet,
   Sjaklien

 5. Beste Sjaklien,

  Dat is denk ik moeilijk te vinden, apart dat u er naar zoekt. Het is een koppelingshandel in het Nederlands. De enige oplossing is de maten op te nemen en er een tekening van te maken. Origineel is het een gietstaal onderdeel welke met beperkte middelen niet nagemaakt kan worden, de prijs zou ook niet leuk meer zijn. Een dergelijke handel uit pijp en assenstaal maken is wel een betaalbare oplossing. Het geheel kan in elkaar worden gelast en eventueel gebogen worden, met een paar korte stukjes pijp kunnen de doorgangen voor het draaiende deel worden voorzien. Goed meten en een juiste tekening maken het mogelijk een nieuwe handel samen te stellen.

  Raadpleeg een constructiebedrijf zou ik willen zeggen.

  Succes gewenst,

  Frans van der Meren

  Beantwoorden

Plaats een reactie