Techniek

Astrid Fieuws
astrid_fieuws@hotmail.com

24 februari 2022

Inkt op plastic koffiezakken

Ik moet een reeks koffiezakken drukken met een lino-snede op een handmatige proefpers.
Normaal zouden de koffiezakken in papier zijn en kon ik er met typo-inkt op drukken, helaas liep er iets mis met de bestellingen kreeg de klant plastic koffiezakken. Welke inkt raden jullie mij hiervoor aan – naar wat ik hoorde moet ik ook rekening houden met de voedsel-inspictie (zeefdrukinkt mag bijvoorbeeld niet)?

Hartelijk dank!

11 gedachten over “Inkt op plastic koffiezakken”

  • Het is vrij dringend … ze gaan een deel terugsturen maar een ander deel moet al in productie. 😉

   groet,

 1. Wat is het materiaal van deze “plastic” zakken? Er zijn nogal wat soorten plastic en, kijk maar om je heen, sommige soorten zijn uitstekend te bedrukken met de juiste inkt. Veel plastic verpakkingen zijn tegenwoordig van polyester en dat is bedrukbaar. Ik weet niet of dit ook lukt met boekdruk- of offsetinkt, maar het lukt met sommige inktjetprinters en sommige laserprinters op polyester. De zakken zelf bedrukken zal zo wel lastig zijn, maar wellicht kan je stickers plakken. Gebruik afdrukken van je lino’s om het ontwerp te maken en laat contourgesneden stickers maken. Een geheel andere werkwijze, maar het werkt wel, denk ik. Succes!

  Beantwoorden
  • Hartelijk dank voor de tip! De uitdaging en mijn aanbod zit hem natuurlijk in het direct drukken op de zakken zonder omwegen, héhé! Maar effectief – het is een goed plan B

   groet,
   Astrid!

 2. Van Son is twee jaar geleden overgegaan in Japanse handen, heeft de samenstelling van de inkten gewijzigd en verkoopt geen kleine verpakkingen meer. Contact met het bedrijf is moeilijk, bijna onmogelijk.

  Beantwoorden
  • Zoek een drukker, een offsetdrukken, en vraag wat inkt of koop wat inkt. Gebruik nooit Rubberbase of andere niet drogende inkten op plastic. En nog iets, leg op de pers aan, niet met de grijpers. Dan kan je prima plastic drukken in kleine oplagen.

  • WIFAC, alleen voor BTW verplichte drukkers die ingeschreven staan bij de KVK heeft inkten voor alles. Bestel via een bevriende drukker.

  • Dag Manuel,

   Dank je voor de tip WIFAC heeft enorm veel te bieden voor mijn werking!
   Ik bekijk het met alle plezier!

   Ik heb een systeem waarop ik makkelijk kan drogen, dus dat komt in orde! Effectief is stapelen geen optie !

   Groet, Astrid

 3. Offset Inkt is gelijk aan plastic. Gif mag er eigenlijk niet meer in zitten. Kijk bij Van Son naar geschikte drukinkt. Ik weet dat Quickson met wat droging prima drukte en dun gedrukt bleef zitten. Maar die droging….

  Beantwoorden
  • Intussen heb ik er een andere gevonden, ik deel het even hier ;

   HUBER inkten (kan je bestellen via igepa)
   Deze zijn vrij écologisch en milieuvriendelijk. Hun fluo- en goudkleuren zijn erg goed voor typo. Alle PMS en CMYK kleuren zijn beschikbaar. Voor de Zwarte kleuren hebben ze ook een divers aanbod.

   Groet,
   Astri

Plaats een reactie