Techniek

Ineke Vergeer
vergeer.ineke57@gmail.com

22 september 2021

Onderhoud boekenpers

Mijn pers gaat steeds moeizamer draaien. Ik ben op zoek naar advies hoe ik de pers het beste kan schoonmaken en waarmee ik hem dan daarna weer kan smeren.

5 gedachten over “Onderhoud boekenpers”

 1. Alle oud vet en aanslag verwijderen, met een kettingreiniger van de fietshandel, eventueel beetje helpen met een borsteltje; Voor te smeren een Lithiumvet gebruiken, zeker geen zwart vet, ( ge werkt met papier, het zwart is steenkool en heeft geen nut )
  Noot : Vet = olie = zeep –> zeep kan verharden en olie opdrogen.
  Ook nooit teveel vet gebruiken.

  Beantwoorden
 2. Ik had gisterenmiddag al een reactie geplaatst, zie dat die “in afwachting van moderatie is”, waarschijnlijk omdat ik een link erin had gezet (naar een droog smeermiddel), hieronder nogmaals mijn reactie zonder de link. Denk dat die dan wel geplaatst wordt.
  —-
  Het mooist is als je โ€˜m helemaal uit elkaar haalt. De schroefdraad van zowel de spindel als de moer schoonmaken met een tandenborstel of ander fijn borsteltje met een oplosmiddel/ ontvetter zoals bijvoorbeeld wasbenzine. Als je de schroefdraad echt perfect schoon wil krijgen kun je een dik wollen koord door de dieptes van de schroefdraad trekken, eventueel met een oplosmiddel. Daarna alles weer goed smeren met een lichte olie (naaimachineolie) of nog beter een droog smeermiddel. Dat plakt niet en verzamelt dus veel minder stof en troep en dus blijft je schroefdraad langer schoon. Is meestal op basis van PTFE mag nooit boven de 12 euro kosten, alles daarboven is te duur ๐Ÿ™‚ Zoek maar op “droog smeermiddel PTFE”

  Succes.

  Beantwoorden
 3. Beste Ineke,

  Als ik u een advies mag geven is dat om eerst de geleide stangen te controleren op voldoende speling om de persdegel op en neer te laten gaan. Als dat schampt zal de degel niet horizontaal blijven en dus iets breder worden. Gevolg is dan dat u de zaak niet op en neer krijgt. Zo nodig inspuiten met WD40 en met staalwol opschuren waarna afdrogen met een schone doek. Herhaal indien u geduld heeft want de stangen krijgen dan een mooie schone staalglans. Geen smeer er aan, dat is niet nodig.

  De spindel met trapezium schroefdraad zou ik ook inspuiten met WD40 maar dan aan de bovenzijde waar de draad in het handwiel gaat. Gebruik voldoende en draai op en neer, steeds een stukje verder. Op laatst van onder tot boven, gebruik steeds nieuwe WD40, niet te bang. Als er zwarte blubber ontstaat reinig die dan met een poetsdoek.

  WD40 lost vuil en vet op en maakt de boel weer makkelijk. Het is geen langdurig smeermiddel waardoor er dus moet worden voorzien in een smeersel van wat olie, kan gewoon een dunne olie zijn. Niet te veel en liefst geen vet. Aan veel olie en ook vet blijft stof plakken waardoor er weer een koek ontstaat die ook dit probleem hebben veroorzaakt.

  Mocht er geen verbetering zijn dan is de moer in het handwiel dan wel de spindel niet meer in orde. De zaak moet dan geheel uit elkaar en nagezien worden.

  Veel plezier bij het karwei, wel leuk als de pers weer helemaal dienst doet. Mooi ding en geef hem een kwastje zwarte verf, dat is hij zeker waard.

  Water, azijn e.d. zou ik niet gebruiken. Azijn is een zuur en water en ijzer geeft roest, vocht in het handwiel deel van het schroefdraad kunt u nl. niet afdrogen.

  Succes, Frans

  Beantwoorden
 4. Ineke, als ie moeilijker draait kan het zijn dat het schroefdraad van de middelste verticale stang niet schoon is.
  Draai het rad zo hoog mogelijk op en ga met een oude tandenborsten en wat azijn langs het schroefdraad naar beneden. * Hierna met sponsje en water neutraliseren.
  Dan met fรถhn drogen. Hierna de schroefdraad met grease, een dikke oliesmeer, invetten. Niet al te dik.
  Nu langzaam het draairad van boven zo laag mogelijk draaien.
  Houdt een doekje klaar om overtollige grease weg te vegen. Dit zal het draaien soepeler maken. Succes.

  *eventueel met metaalborstel ( van koper/ messing) met schroefdraad mee gaan.

  Beantwoorden
 5. Het mooist is als je ‘m helemaal uit elkaar haalt. De schroefdraad van zowel de spindel als de moer schoonmaken met een tandenborstel of ander fijn borsteltje met een oplosmiddel/ ontvetter zoals bijvoorbeeld wasbenzine. Als je de schroefdraad echt perfect schoon wil krijgen kun je een dik wollen koord door de dieptes van de schroefdraad trekken, eventueel met een oplosmiddel. Daarna alles weer goed smeren met een lichte olie (naaimachineolie) of nog beter een droog smeermiddel. Dat plakt niet en verzamelt dus veel minder stof en troep en dus blijft je schroefdraad langer schoon. Is meestal op basis van PTFE, dit is een goede: https://www.oliehandel.nl/agialube-dry-ptfe-spray#182=22?sqr=droog%20smeermiddel&

  mag nooit boven de 12 euro kosten, alles daarboven is te duur ๐Ÿ™‚

  Succes.

  Beantwoorden

Plaats een reactie