Techniek

Jerry Considine
jafconsidine@gmail.com

2 oktober 2021

Polymeerplaten maken met de laser engraver?

Een vraag van een beginner: Is er iemand die ervaring heeft met het maken van een polymeer plaat met behulp van een CO2 laser? Is dit uberhaupt mogelijk?
Ik denk aan het weglaseren van de niet-printbare gedeelten en daarna de hoge vlakken hard maken met UV, of gewoon de hele plaat belichten en hard maken en daarna de niet-printbare gedeeltes weglaseren. Zijn er ook gezondheidsissues, zoals by het laseren van PVC?
Het gebruik van de laser voor het maken van rubberen stempels is bekend, maar dan heb je niet meteen de goede hoogte. Of zijn er andere materialen die je kunt laseren voor letterpress (inkt, niet folie).
Ik ben erg benieuwd of dit zou kunnen werken.

Hartelijk dank voor jullie reacties!

7 gedachten over “Polymeerplaten maken met de laser engraver?”

 1. Dank iedereen voor jullie opmerkingen. Als er in de toekomst nog meer te melden valt dan hoor ik het graag. Als ik zelf meer weet dan meld ik mij ook!
  Groeten,
  Jerry

  Beantwoorden
 2. Lijkt me zeker mogelijk! kwestie van de juiste instellingen te genereren. Ik heb al tests gedaan met klassieke bolvernis op een koperplaat bvb. Dat werkt prima, al is het soms beter van 2x over het beeld te laseren zodat het residu van de vernis zeker volledig weg is. De opmerking hier om te kijken of er giftige dampen vrijkomen is zeer correct. PVC is bvb niet te laseren zonder degelijke luchtfilters.
  Ik heb ook al enige tests gedaan om te laseren op een lithosteen voor zeer strakke lithogravure. Op zich allemaal mogelijk mits de juiste instellingen van de laser.
  Als je op zoek bent naar een een matrix voor letterpress kan je ook in mdf of multiplex laseren. Die zijn mss wel niet zo duurzaam bij grote oplage maar zeker zo goedkoop dat je meerdere matrix kan maken.

  Beantwoorden
 3. Hoewel polyvinylchloride (PVC) met behulp van laser kan worden gesneden, ontstaan tijdens de thermische bewerking zoutzuren en giftige gassen.

  Beantwoorden
 4. Wij zijn aan het onderzoeken of we dit ook kunnen frezen met een freesmachine. Ook zijn we verschillende materialen aan het onderzoeken voor laser. Via instagram ‘stadsatelier’ zal ik je up to date houden!

  Beantwoorden
 5. Wordt laser niet gebruikt in de flexo? Er zijn veel kunststoffen die je kan gebruiken om in te laseren. Dafi Kuhne doet het zelfs in linoleum.

  Beantwoorden

Plaats een reactie