Techniek

Tip Top trapdegel

Ik heb een Tip Top trapdegel staan. Daar is weinig info of handleiding over te vinden. Hij lijkt me het best te vergelijken met een type Kobold. Daarom enkele vragen van technische aard.

1   Kan je de druk regelen waarmee de degel tegen het zetsel aandrukt. Ofwel via het wieletje onder de degel? Ofwel via het handvat links van de degel waarmee je druk kan aanzetten of uitzetten? Zie foto’s.

2   De rollen dienen vernieuwd te worden. Hoe weet je welke diameter correct is? Is dat dezelfde diameter als de rolletjes/wieletjes/runners? Op dit ogenblik heeft het rubber een kleinere diameter en raken de rollen het zetsel niet. Dat zou wel zo zijn als ze dezelfde diameter hebben als de rolletjes/wieltjes/runners. Men kan de afstand wel wijzigen tov het zetsel, maar dat is mijn inziens nog nooit gebeurd gezien het stof en het vastzitten van de regelmoeren. Dus dat lijkt me echt niet nodig.

3   Waarvoor dienen de plaatjes naast de degel? Om een aanleg te bevestigen? Zie foto’s.

Ik kan eventueel een filmpje maken waarbij hij werkend te zien is en op Youtube plaatsen mocht dat handig zijn.

Met veel dank.

4 gedachten over “Tip Top trapdegel”

  1. Bedankt voor de nuttige en heel duidelijke info over de rollen.

    – Ik zal de klosjes eens nauwkeurig nameten of dat effectief nog zo is.

    – Enig idee waarvoor het wieltje dient onder de degel. Dat werkt nog goed, dat draait soepel. De hendel om de druk aan te zetten zelf is mijn inziens eigenlijk nog niet gewijzigd. Dus ik denk dat met de juiste legger, papier en packing de druk wel goed zit.

    – Mocht iemand een rollenmeter weten zijn of te veel. Graag jullie reactie.

    – Wat kan ik me voorstellen over een lintaanleg. Dat lijkt me inderdaad interessant. Die plaatjes zijn inderdaad aan te passen waardoor het minder gewriemel wordt met spelden. Is dat nog ergens te verkrijgen of is dat zelf te maken?

    Met dank.

    Beantwoorden
    • Beste Alex,

      Wat betreft het wieltje onder de degel: zie mijn oorspronkelijke antwoord, onder punt 1.
      De hendel links van de degel zul je toch wel degelijk regelmatig moeten verstellen. De ene vorm heeft meer spanning nodig dan de andere, terwijl je idealiter de leggerdikte zoveel mogelijk hetzelfde laat. Het gaat maar om heel kleine verschillen, maar het luistert nauw.

      Een lintaanleg is in principe eenvoudig zelf te maken. Het handigste is om eens bij een collega-drukker te kijken hoe het er precies uitziet.

      Er zijn ook zonder al te veel moeite boeken te vinden waarin dit allemaal wordt uitgelegd en geïllustreerd. Bijvoorbeeld “Druktechniek” van C. de Groen (deel 1), voor heel weinig geld te vinden via http://www.boekwinkeltjes.nl.

  2. Beste Alex,

    Hier zijn wat antwoorden.

    1. De druk is links van de degel te verstellen, bij dezelfde handel als waarmee je de pers van druk zet. Het wieltje onder de degel dient om de hoek van de degel aan te passen. Zo kun je regelen dat de degel de vorm boven- en onderaan gelijktijdig raakt (houdt o.a. verband met de leggerdikte).

    2. De rollen moeten inderdaad exact dezelfde diameter als de klosjes. Als het goed is hebben de rollenklosjes op de bovenste rol (de likrol) een grotere diameter. Die likrol moet echter gewoon dezelfde diameter hebben als de overige rollen. Die klosjes zijn groter om te voorkomen dat de likrol de vorm raakt.

    Zouden de rollen groter of kleiner dan de rollenklosjes zijn, dan gaan ze slippen over je vorm, omdat ze dan sneller of langzamer draaien dan de klosjes.

    De lijsten waar de rollen over lopen zijn te verstellen zodat je ze kunt aanpassen aan de hoogte van je vorm. Waarschijnlijk (hopelijk) staan ze goed. Dat kun je als je nieuwe rollen hebt controleren met een rollenmeter. Zie bijvoorbeeld hier: https://drukwerkindemarge.org/techniek/tips/inktrollen-stellen/

    3. Op de plaatjes naast de degel kun je inderdaad een lintaanleg bevestigen: een dunne band staal, die dwars over de degel wordt gespannen. Handiger dan aanlegspelden!

    Succes!

    Beantwoorden

Plaats een reactie