Techniek

Sil
mailbysil@gmail.com

6 oktober 2020

Volkern plaat etspers

Ik ben opzoek naar een nieuwe plaat/bed op mijn etspers.

Toen ik navraag deed, adviseerde men mij om een volkern of thermohardende kunststof plaat te nemen. Wanneer ik bij leveranciers pols, vragen ze mij naar de druk die erop komt te staan. Hier weet ik geen antwoord op.

Is er iemand die mij kan vertellen welk materiaal ik best neem en waar dit verkrijgbaar is (liefst in Belgiƫ)?

Alvast veel dank!

7 gedachten over “Volkern plaat etspers”

 1. Trespa (HPL platen) koop ik bij:
  https://kunststofplatenshop.nl/trespa-plaat/
  Je kan daar een (stuk) plaat op maat bestellen. Handig en betaalbaar.

  Je moet vooral opletten dat je de glade variante besteld (er is er ook een met een lichte structuur).
  – Trespa Meteon heeft structuur
  – Trespa Izeon is glad

  Ik heb ook wat van hun huismerk HPL platen aangeschafd en kan geen verschil ontdekken met het A-merk Trespa. Prima kwaliteit voor wat ik ermee doe (hoogdruk).

  Beantwoorden
 2. beste Sil, naar mijn ervaring is bij een volkern stalen onderplaat alleen iets meer druk bij een fijne etstechniek en is de afdruk iets scherper, maar de zwaarte en de druk van de bovenrol heeft meer invloed op de afdruk . bij hout of lino druk maakt de onderplaat geen zichtbaar verschil, succes met je keuze. gr marie

  ps, wat voor formaat plaat zoek je

  Beantwoorden
 3. Wat goed werkt is een metalen plaat, ijzer, 5 mm bij een smid laten snijden op maat.
  Trespa is keihard kunststof, volgens mij gewoon te koop bij een bouwmarkt, 8 mm dik.
  En zelf heb ik een plaat van Morbida Morbida, een zeer sterke plaat van geperst papier met lijm. Wordt gebruikt als isolatiemateriaal bij elektrische centrales.
  12 mm dik.

  Daarover een plaat zink, 0,8 mm op dezelfde afmeting. Dit is goed schoon te houden en met een watervaste stift kun je er een aanleg op aftekenen.
  (Voor het drukken van meerdere etsplaten over elkaar, boor ik op precies dezelfde positie in de plaat, midden op de grootste lengte, 2 mm vanaf de rand een gaatje van o,4 mm, waar een speld door kan, aan elke zijde. Op de afgetekende positie op de onderplaat, boor ik ook twee gaatjes, door een neergelegde etsplaat. Zie voor details deze video : https://www.youtube.com/watch?v=e4JwroYv42Q
  In het bijzonder bij 05.45)
  Succes!

  Beantwoorden
  • Over druk: een etspers met walsen van 60 cm breed kan een druk geven van ongeveer 600 kg, een pers van 90 cm breed een druk van 1100 kg.

Plaats een reactie