Albrecht Dürer, Peter van den Brink
Albrecht Dürer. Reis naar de Nederlanden 1520/21
Factotum Pers, 2020
Formaat: 23,5 × 15 cm
Aantal pagina’s: 88
Oplage: 60 exemplaren
ISBN 9789082406665
€ 56,50 (reguliere editie) / € 178,50 (luxe editie)

Deze uitgave is uitverkocht.

Netwerken in 1520: Albrecht Dürers Reis naar de Nederlanden

In de zomer van 1520 (precies 500 jaar geleden) reisde de Duitse renaissancekunstenaar Albrecht Dürer vanuit Neurenberg naar de Nederlanden. Het dagboek waarin hij verslag deed van zijn maandenlange reis is nu handgedrukt in Nederlandse vertaling verschenen.

Dürer verbleef lange tijd in Antwerpen en ontmoette daar collega-schilders, wetenschappers en hooggeplaatsten, met wie hij regelmatig dineerde, zoals Jan Provoost en Joos van Cleve. Dürer was destijds al beroemd om zijn houtsnedes en gravures en werd in Vlaanderen als een vorst onthaald. In zijn dagboek beschrijft hij o.m. dat hij onder de indruk was van de ‘Madonna met kind’, het beeld van Michelangelo dat hij in Brugge zag. Ook drukt hij zijn bewondering uit voor het ‘Lam Gods’ van de gebroeders Van Eijck in Gent.

Zeeland
Het dagboek dat Dürer tijdens zijn reis en verblijf bijhield fungeerde tevens als kasboek. Daarin legde hij gedetailleerd vast wie hij ontmoette, met wie hij dineerde, wat hij aan aankopen deed en welk eigen werk hij verkocht of weggaf. Hij maakte uitstapjes naar andere steden om werk te bekijken van beroemde kunstenaars. Ook reisde hij via Bergen op Zoom naar Zeeland en bezocht Goes, Middelburg en Veere. Mogelijk liep hij daar de malaria op waaraan hij een aantal jaren later overleed.

‘Netwerken’ anno 1520
Aanleiding voor de reis was het overlijden van keizer Maximiliaan II. Als gevolg daarvan stopte de jaarlijkse toelage van 100 florijnen, die Dürer van de keizer ontving. Dürer wilde de opvolger van Maximiliaan, diens kleinzoon Karel V, vragen om die toelage te continuëren. Het reisverslag geeft een goed beeld van de ‘jet-set’ van 500 jaar geleden en laat zien hoe Dürer succesvol wist te netwerken aan het hof van Karel V.

Bibliofiele editie
De Nederlandse ontwerper, kunstenaar en drukker Geert de Koning maakte een handgedrukte bibliofiele uitgave van dit verslag. Het reisverslag wordt ingeleid door Dürer-kenner Peter van den Brink, directeur van het Suermondt Ludwig museum in Aken. Ook is in het boek opgenomen een ‘beklag’ over kerkhervormer Maarten Luther, voor wie Dürer sympathie had.

+++

Gebonden in halflinnen band, met leeslint.

De nummers 1-12 zijn extra luxe uitgevoerd en voorzien van halfperkamenten band en schuifcassette.

2 gedachten over “Netwerken in 1520: Albrecht Dürers Reis naar de Nederlanden”

Plaats een reactie

Meer uitgaven van Factotum Pers