Blikkenpost

In de Grote of Stille Oceaan, ten oosten van de Fiji-eilanden, ligt een eilandengroep die het koninkrijk Tonga vormt. De Tonga-eilanden zijn vooral beroemd om de ‘blikkenpost’ die daar in 1882 werd ingesteld. Post voor de kooplieden en handelaren op de eilanden werd door goederenschepen bezorgd. Om niet door de gevaarlijke riffen te hoeven varen werd de post in grote beschuitblikken overboord gegooid en vanaf het eiland door zwemmers of roeiboten uit zee gevist. Toen er rond 1930 de eerst vliegveldjes werden aangelegd op de eilanden, werd de post al snel via de lucht bezorgd. Het betekende het einde van de ‘blikkenpost’.

Voor het Drukproject Blikkenpost willen we ter gelegenheid van 45 jaar Drukwerk in de Marge de ‘blikkenpost’ nog een keer doen herleven. Voor het blik wordt gezorgd, maar voor de ‘post’ doen we een beroep op alle aangesloten drukkers. Denk daarbij aan literaire brieven, liefdesbrieven, kattebelletjes, boodschappenbriefjes, maar ook sms’jes, appjes, en Twitterberichten. Alles waarvan je denkt dat het de moeite waard is op papier te stellen en op de post te doen. Elke deelnemer ontvangt een exemplaar van Blikkenpost, het is dan aan hem of haar deze al dan niet overboord te gooien.

Ben je contribuant van Drukwerk in de Marge en wil je meedoen? Geef je dan vóór 1 maart op via het e-mailadres boktor@freedom.nl. Details over deadline, oplage en formaat volgen in de eerste week van maart.