Boekkunst­beurs

Van 1999 tot en met 2021 organiseerde Drukwerk in de Marge samen met stichting Handboekbinden de Boekkunstbeurs in de Pieterskerk in Leiden.

Op de Boekkunstbeurs was een ruim aanbod te zien van fraaie met de hand gebonden boeken, volgens traditionele technieken vervaardigd drukwerk, prachtige staaltjes van kalligrafie en allerlei kunstzinnige voortbrengselen in papier. Margedrukkers toonden hun uitgaven, vaak gedrukt op oude persen met historisch materiaal. Die uitgaven variëren van plano’s met een enkel gedicht tot kunstenaarsboeken. De oplagen zijn klein en er wordt veel aandacht besteed aan het samenspel tussen letter, papier en vormgeving. Handboekbinders toonden allerlei voorbeelden van hun activiteiten.

Bezoekers konden terecht bij de vele stands waar boekbindmaterialen, kalligrafiebenodigdheden en boeken over de verschillende technieken verkrijgbaar waren. Verder waren er papierhandelaren uit binnen- en buitenland. Ook boekdrukmaterialen (clichés, letter, lijnen, inkt, schoonmaakmiddelen…) worden te koop aangeboden. Er waren diverse demonstraties, o.a. papierscheppen, kalligrafie en letterhakken in hout.

Elke bezoeker van de beurs kreeg een in beperkte oplage gedrukte uitgave, speciaal voor deze beurs gemaakt. Op de beurs kan men de plano vellen onder professionele begeleiding inbinden tot een echt boekje. In 2021 werd de beursuitgave, Je kunt niet alles weten, geschreven door Bette Westera en van houtsneden voorzien door Henriëtte Boerendans.

Voorgaande edities:
A.L. Snijders, Cokes en incunabelen, 2011
Paul Haenen, Geboort blijft leven, 2012
Joost Swarte, Spreekwoorden, 2013
J.M.A. Biesheuvel, Brief aan vader, 2014
Paulien Cornelisse, De houthakker en de hond, 2015
Wouter Klootwijk, Het houten woord, 2016
Max Kisman, Geni-taal XXX, 2017
Tomas Lieske, De route naar Saint-Denis, 2018
Katinka Polderman, Protagonisten hier melden, 2019
Bette Westera (tekst) & Henriëtte Boerendans, Je kunt niet alles weten, 2021

Foto’s beurs

Een fotoverslag van de laatste editie van de beurs is te bekijken op deze pagina.
De foto’s van de vorige editie (2019) staan hier.

Met veel dank aan Rob Over de Linden voor de foto’s!

Vanaf 2022 organiseert Drukwerk in de Marge een eigen beurs. Nadere details zijn hier te vinden.