Boekkunst­beurs

Op 6 en 7 november 2021 stond de Pieterskerk in Leiden weer in het teken van het boek. Dat weekend vond de jaarlijkse Boekkunstbeurs plaats, georganiseerd door de Stichting Drukwerk in de Marge en de stichting Handboekbinden.

Elke bezoeker van de beurs kreeg een in beperkte oplage gedrukte uitgave, speciaal voor deze beurs gemaakt. Op de beurs kan men de plano vellen onder professionele begeleiding inbinden tot een echt boekje. In 2021 werd de beursuitgave, Je kunt niet alles weten, geschreven door Bette Westera en van houtsneden voorzien door Henriëtte Boerendans.

Voorgaand edities:
A.L. Snijders, Cokes en incunabelen, 2011
Paul Haenen, Geboort blijft leven, 2012
Joost Swarte, Spreekwoorden, 2013
J.M.A. Biesheuvel, Brief aan vader, 2014
Paulien Cornelisse, De houthakker en de hond, 2015
Wouter Klootwijk, Het houten woord, 2016
Max Kisman, Geni-taal XXX, 2017
Tomas Lieske, De route naar Saint-Denis, 2018
Katinka Polderman, Protagonisten hier melden, 2019
Bette Westera (tekst) & Henriëtte Boerendans, Je kunt niet alles weten, 2021

Op de Boekkunstbeurs is een ruim aanbod te zien van fraaie met de hand gebonden boeken, volgens traditionele technieken vervaardigd drukwerk, prachtige staaltjes van kalligrafie en allerlei kunstzinnige voortbrengselen in papier.

Margedrukkers tonen hun uitgaven, vaak gedrukt op oude persen met historisch materiaal. Die uitgaven variëren van plano’s met een enkel gedicht tot kunstenaarsboeken. De oplagen zijn klein en er wordt veel aandacht besteed aan het samenspel tussen letter, papier en vormgeving. Handboekbinders tonen allerlei voorbeelden van hun activiteiten.

Wie zelf al actief is, of zin heeft om het te worden, kan terecht bij de vele stands waar boekbindmaterialen, kalligrafiebenodigdheden en boeken over de verschillende technieken verkrijgbaar zijn. Verder zijn er papierhandelaren uit binnen- en buitenland. Ook boekdrukmaterialen (clichés, letter, lijnen, inkt, schoonmaakmiddelen…) worden te koop aangeboden.

Er zijn diverse demonstraties, o.a. papierscheppen, kalligrafie en letterhakken in hout.

De Boekkunstbeurs heeft een eigen site: boekkunstbeurs.nl. Daar is ook de lijst met deelnemers te vinden.

Foto’s beurs

Een fotoverslag van de laatste editie van de beurs is te bekijken op deze pagina.
De foto’s van de vorige editie (2019) staan hier.

Met veel dank aan Rob Over de Linden voor de foto’s!

Praktische informatie

De Pieterskerk (www.pieterskerk.com) bevindt zich op loopafstand van het station Leiden Centraal.

De Boekkunstbeurs is voor het publiek geopend:
zaterdag van 10:00 – 17:00 uur
zondag van 11:00 – 17:00 uur

De toegangsprijs bedraagt € 7, studenten betalen € 3,50.
Kinderen tot 12 jaar gratis.

Contribuanten van Drukwerk in de Marge die een tafel willen reserveren, kunnen zich per e-mail melden bij Drukwerk in de Marge (beurs@drukwerkindemarge.org).

De kosten van een standaardtafel van twee meter zijn € 20 per dag, dus € 40 voor twee dagen. Meer dan twee meter huren kan ook (in veelvouden van twee meter). Maar één dag deelnemen is helaas niet mogelijk. De kosten voor de standhuur moeten voorafgaand aan de beurs voldaan worden. Deelnemers ontvangen daarvoor een factuur.

De editie van 2022 vindt plaats op 5 & 6 november.