Boekkunst­beurs

Op 9 en 10 november 2019 staat de Pieterskerk in Leiden weer in het teken van het boek. Dan vindt de jaarlijkse Boekkunstbeurs plaats, georganiseerd door de Stichting Drukwerk in de Marge en de stichting Handboekbinden.

Elke bezoeker van de beurs krijgt een in beperkte oplage gedrukte uitgave, speciaal voor deze beurs gemaakt. Op de beurs kan men hier een omslag bij uitzoeken, en de plano vellen onder professionele begeleiding inbinden tot een echt boekje. In 2013 werd de uitgave gemaakt door tekenaar Joost Swarte, in 2014 leverde Maarten Biesheuvel de tekst, in 2015 was Paulien Cornelisse onze gast en in 2016 werd de beursuitgave geschreven door Wouter Klootwijk. In 2017 was grafisch vormgever Max Kisman verantwoordelijk voor een erotisch alfabet, vorig jaar schreef Tomas Lieske voor ons De route naar Saint-Denis.

Op de Boekkunstbeurs is een ruim aanbod te zien van fraaie met de hand gebonden boeken, volgens traditionele technieken vervaardigd drukwerk, sublieme staaltjes van kalligrafie en allerlei kunstzinnige voortbrengselen in papier.

Margedrukkers tonen hun uitgaven, vaak gedrukt op oude persen met historisch materiaal. Die uitgaven variëren van plano’s met een enkel gedicht tot kunstenaarsboeken. De oplagen zijn klein en er wordt veel aandacht besteed aan het samenspel tussen letter, papier en vormgeving. Handboekbinders tonen allerlei voorbeelden van hun activiteiten.

Wie zelf al actief is, of zin heeft om het te worden, kan terecht bij de vele stands waar boekbindmaterialen, kalligrafiebenodigdheden en boeken over de verschillende technieken verkrijgbaar zijn. Verder zijn er papierhandelaren uit binnen- en buitenland. Ook boekdrukmaterialen (clichés, letter, lijnen, inkt, schoonmaakmiddelen…) worden te koop aangeboden.

Er zijn diverse demonstraties, o.a. papierscheppen, kalligrafie en letterhakken in hout.

Foto’s beurs

Een fotoverslag van de meest recente editie van de beurs is te bekijken op deze pagina.

Met veel dank aan Rob Over de Linden voor de foto’s!

Praktische informatie

De Pieterskerk (www.pieterskerk.com) bevindt zich op loopafstand van het station Leiden Centraal.

De Boekkunstbeurs is voor het publiek geopend:
zaterdag van 10:00 – 17:00 uur
zondag van 11:00 – 17:00 uur

De toegangsprijs bedraagt € 6, studenten betalen € 3.
Kinderen tot 12 jaar gratis.

Contribuanten van Drukwerk in de Marge die een tafel willen reserveren, kunnen zich schriftelijk of per e-mail melden bij Drukwerk in de Marge (p.a. Herengracht 51, 1015 BC Amsterdam, e-mail beurs@drukwerkindemarge.org).

De kosten van een standaardtafel van twee meter zijn € 20 per dag, dus € 40 voor twee dagen. Meer dan twee meter huren kan ook (in veelvouden van twee meter). Maar één dag deelnemen is helaas niet mogelijk. De contant verschuldigde standhuur wordt tijdens de beurs bij de deelnemers geïnd.

In 2020 wordt de beurs gehouden op 7 en 8 november.

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten op de Drukwerk in de Marge-site per e-mail ontvangen?
Schrijf u dan in door hieronder uw e-mailadres in te vullen.