Harry Mulisch
Huiskamerlyriek en atoompoëten. Poëzierecensies 1951-1954
Artistiek Bureau, 2023
Formaat: 18 × 11 cm
Aantal pagina’s: 96
Oplage: 250 exemplaren
ISBN 9789083144931
€ 25

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Huiskamerlyriek en atoompoëten. Poëzierecensies 1951-1954 (€ 25) bij Artistiek Bureau. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Artistiek Bureau (info@artistiekbureau.com).

Harry Mulisch over poëzie

‘Met begrijpelijkheid heeft poëzie niets te maken, met verstaanbaarheid alles.’

Aan het begin van zijn loopbaan, voordat hij debuteerde als romancier, schreef Harry Mulisch (1927-2010) recensies van toneeluitvoeringen en dichtbundels. In zijn eerste krantenstukken over poëzie probeert hij, even geestig als meedogenloos, het kaf van het koren te scheiden. Hij kraakt de verstandige lyriek van de huiskamer op zondagmiddag en prijst de gedichten waarin een wonder geschiedt. Hij is een pleitbezorger van de poëzie van Gerrit Achterberg en Hans Lodeizen. Op de voet volgt hij de ontwikkeling van als Lucebert en Bert Schierbeek, wier werk hij raak weet te karakteriseren.

In Huiskamerlyriek en atoompoëten zijn de poëzierecensies van Harry Mulisch voor het eerst gebundeld, met inbegrip van zijn polemiek met de gevestigde dichter Hendrik de Vries.
De teksten zijn gekozen en bezorgd door Marita Mathijsen en Nick ter Wal. Marita Mathijsen schreef bovendien een verhelderend voorwoord.