Frieda Koch & Lucebert
Wij zijn het paradijs
Artistiek Bureau, 2023
Formaat: 18 × 11 cm
Aantal pagina’s: 176
Oplage: 250 exemplaren
ISBN 9789083144948
€ 30

Uitgave bestellen

Uitgave bestellen

Door het invullen van dit formulier bestelt u de uitgave Wij zijn het paradijs (€ 30) bij Artistiek Bureau. De verdere afhandeling van de bestelling gebeurt door de uitgever. Hebt u vragen over uw bestelling, dan kunt u daarvoor terecht bij Artistiek Bureau (info@artistiekbureau.com).

Liefdesbrieven van Lucebert en Frieda Koch

(Groningen: Artistiek Bureau, december 2023.) Ingenaaid. Omslagillustratie Lucebert. Vormgeving Martien Frijns. 176 p. Gedrukt in groen en donkergrijs in een oplage van 250 exemplaren. Eerste druk.

Eind 1949 vond tekenaar en dichter Lucebert na vele amoureuze omzwervingen onderdak in de bovenwoning van zijn nieuwe vriend en schrijfkameraad Bert Schierbeek aan het Amsterdamse Vondelpark. Daar raakte Lucebert zeer gecharmeerd van Frieda Koch, Schierbeeks vrouw. Er ontstond een problematische ménage à trois. Schierbeek voelde zich gedwongen zijn huis en gezin, met twee jonge kinderen, te verlaten. Hoe intens, hoe gecompliceerd de liefde tussen Lucebert en Frieda Koch was blijkt uit hun correspondentie.

Lucebert (1924-1994) is een van de grootste Nederlandse dichters. Hij droeg zijn eerste dichtbundels op aan Frieda Koch (1923-1995). Zij was keramiste. Ten tijde van hun turbulente verhouding beschilderde Lucebert vazen en schalen van haar hand.

De brieven zijn ingeleid en van eindnoten voorzien door Graa Boomsma.